Lindh Irene

Irene Lindh

Har du någon konstnärlig förebild?
– Gunn Wållgren och Toivo Pawlo.

Finns det någon replik du fastnat extra mycket för?
– "Det är synd om människorna".

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är ålderslöst.

Vilket är ditt bästa Dramatenminne?
– När jag fick O´Neillpriset 2004.

Vilken dramatiker har betytt mest för dig?
– Lars Norén.

Biografi

Irene Lindh gick på Dramatens elevskola 1964–67 och har sedan dess varit knuten till Dramaten.  Hon har här medverkat i 120 produktioner, senast i Medea, Ritter, Dene, Voss och Stilla liv. 

Vid sidan av teatern är Irene Lindh verksam som film- och TV-skådespelare och har på scen och i TV samarbetat med regissörer som Alf Sjöberg, Ingmar Bergman, Erland Josephson, Gunnel Lindblom och Lars Norén.  Hon debuterade 1967 i TV-serien Gumman som blev liten som en tesked. Irene har bland annat haft en återkommande roll som Jenny Hultin i filmatiseringarna av Arne Dahls romaner och gjort rösten till Petunia Dursley i filmerna om Harry Potter.

Tillsammans med Bibi Andersson och Margaretha Byström skrev Irene pjäsen Strindbergs kvinnor som spelades på Dramaten 1993. En pjäs som sedan utvecklades till Var tog du elden?, och som spelades på Intima teatern och Scalateatern och därefter på turné. Irene Lindh är också sångerska och har bland annat givit ut en inspelning med Carl Jonas Love Almqvists Songes som hon också framförde i Shakespeares Vintersagan, 1994 i regi av Ingmar Bergman. 2004 erhöll hon O'Neillstipendiet.

Aktuell med Kvinnostaden.

Tidigare på Dramaten