Dramaten har beslutat att ställa in alla föreställningar i Dramatenhuset till och med 30 april 2021. Läs mer

Karlsson Jon

Jon Karlsson

Varför blev du skådespelare?
– När jag var tre, fyra år gammal sände SVT flera naturprogram av pionjären inom undervattensfilmen, Coustaeu. Då bestämde jag mig för att bli dykare och erövra havens djup med sina koraller och hajar och färgglada fiskar. Vid samma tid såg jag också min första teaterpjäs. Jag minns inte vad den handlade om eller vad den hette, allt jag minns är en känsla av färger och en förtätad nästan magisk atmosfär och i hemlighet visste jag att jag måste få vara en del av den världen som gjorde det möjligt att skapa det jag hade sett, teater. När jag var femton år tog jag mitt dykarcertifikat. Men den hemliga drömmen att bli skådespelare vågade jag inte avslöja. Det här var i en tid långt innan TV-program som Fame Factory och Idol och för en pojke, iallafall i min uppväxtmiljö, var det tjejigt och töntigt att hålla på med teater, sång och liknande. Först efter att nästan ha avslutat min utbildning vid tekniskt gymnasium i Falun och med en deprimerande känsla av att jag inte följde mitt hjärtas röst så lyssnade jag slutligen på min dröm och började med teater 19 år gammal. Resten är en krokig väg av sökande, misslyckande och framgång och nu är jag här på Dramaten där jag jobbat sedan 2004.

Hur känner jag mig innan jag går upp på scen?
– Alldeles innan jag går upp på scenen känner jag mig fokuserad och förväntansfull, spänd på känslan av hur mötet med publiken ska gestalta sig denna gång. Ibland har jag tillförsikt över att publiken ska välkomna mig med öppna armar inland känns det som att de möter en med misstänksam nyfikenhet och att de behöver vinnas över.

Biografi

Utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö 2000-04. Har ett förflutet på Dramaten som scentekniker vid Stora scenen.

Har spelat i Lope de Vegas Fårakällan på sommarteatern vid Krapperups slott.

På Dramaten har han på senare år medverkat i Macbeth, Tre kronor: Gustav III, Drottningens juvelsmycke, Muntra fruarna i Windsor, Solen Gustav - ett kronprinsliv, En handelsresandes död, Två herrars tjänare, Vargtimmen och Amadeus.