Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Eriksson B Lena

Lena B Eriksson

Vilket är ditt första Dramatenminne?
– Stiftelsen 1977 med Stellan Skarsgård i regi av Alf Sjöberg. Jag var bara tonåring men kommer aldrig glömma den upplevelsen, jag blev djupt berörd!  En helt fantastisk uppsättning med en makalös scenografi av Peter Tillberg.

Vilket är ditt bästa Dramatenminne?
– Personkrets 3:1, 1998 av Lars Norén. Ett av mina starkaste teaterminnen!

Din starkaste teaterupplevelse?
– Göteborgs stadsteater på 1970-talet, jag åkte dit med dramaklassen på gymnasiet. Vi skulle få träffa och intervjua Sven Wollter och hade förberett massor med frågor angående skådespeleri. Vi fick se en repetition av Kritcirkeln av Brecht, med bland andra Sven och Viveka Sehldal. I sista scenen tändes en stor stjärnhimmel över scenen, jag blev helt stum, det var oerhört vackert och gripande och jag bestämde mig att en dag skulle jag själv stå där på scenen. Efteråt fick vi träffa Sven, vi var sjukt nervösa för våra frågor, men förväntansfulla. Vi fick dock inte en syl i vädret då Sven pratade partipolitik från början till slut. Besvikna åkte vi hem… haha.

Biografi

Lena B Eriksson har arbetat på Stockholm Stadsteater de senaste tretton åren och bland annat medverkat i Eldansikte, Allt eller inget, Farliga förbindelser, Jösses flickor - återkomsten, Emilia Galotti, Top Girls,  Angels in America Millennium/Perestroika och Flickan från fiskfärsfabriken.

Hon var med och startade Teater Galeasen 1983, medverkade där i en lång rad produktioner 1983-2000. Har även arbetat på Dramaten, Medealand (2009), på Orionteatern samt Riksteatern. Har på film och i tv bland annat medverkat i dramaproduktionerna Torka aldrig tårar utan handskar, En pilgrims död, Lasermannen, Graven och Beck - Flickan i jordkällaren, Kung liljekonvalje av Dungen, Callgirl, Solstorm och Psalm 21. Guldbaggenominerad för Veranda för en tenor.