The Netherav Jennifer Haley

Om uppsättningen

Premiär: 23 mars 2017, Lilla scenen
Speltid: Cirka 1 timme och 40 minuter, utan paus
Textas: Svensk text 9/4 via app i mobil eller läsplatta, läs mer

Läs mer

Vad händer när vi kan leva ut våra mest förbjudna fantasier? Om det vi gör inte får några konsekvenser? Vilka blir vi?

Välkommen till en inte allt för avlägsen framtid. Internet har utvecklats till Nether. En virtuell värld minst lika verklig som vår egen. En värld där träden fortfarande växer. En värld med gömställen där du kan vara vem du vill och göra vad du vill. Precis vad du vill.

The Nether ställer obekväma frågor om moral och den moderna teknikens möjligheter. Nu får den premiär på Dramaten i regi av Lena Endre.

Polisen utreder misstänkta övergrepp i ett av Nethers hemliga rum.  Men hur bedömer man kriminella handlingar utan verkliga offer? Och om man tillbringar nästan alla vakna timmar i en parallell värld – vilken värld är då den verkliga?

The Nether, av den amerikanska dramatikern Jennifer Haley, hade urpremiär i USA 2013 och har därefter bland annat getts på Duke of York´s Theatre i London. Pjäsen belönades 2012 med det internationella Susan Smith Blackburn Prize som årligen uppmärksammar framstående verk av kvinnliga dramatiker.

Läs programmet

Missa inte Spelkultur och kulturspel, ett samtal om tv- och dataspel, teater och film – och om vad de olika kulturformerna kan lära av varandra. 6 april, kl. 18.00, Målarsalen. Läs mer.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Onsdag 2017-03-29 19:00 Köp biljetter
Fredag 2017-03-31 19:00 Köp biljetter
Lördag 2017-04-01 13:00 Köp biljetter
Torsdag 2017-04-06 19:00 Köp biljetter
Lördag 2017-04-08 19:00 Köp biljetter
Se fler föreställningar

Översättning

Ragnar Strömberg

Scenografi

Mats Sahlström, Lena Endre och Ann Bonander Looft

Videoscenografi

Visual Relief

Kostym

Ann Bonander Looft

Mask

Linda Hyllengren

Kompositör och ljuddesigner

Magnus Grenstedt

Ljus

Jens Sethzman

Bakom kulisserna

 

 

Nätets undre värld

Grooming innebär att någon tar kontakt med andra för att längre fram begå övergrepp. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor. Hur ser lagstiftningen ut? Vad kan och gör polisen för att förhindra att brott begås på nätet?

Samtal efter föreställningen med regionpolischef Carin Götblad, regissören Lena Endre samt skådespelarna Nina Zanjani och Christoffer Svensson. Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg.

31 mars, 15 minuter efter föreställningen, Lilla scenen

 

Offer och förövare

I pjäsen The Nether möter vi människor som vänt den verkliga världen ryggen och som mer och mer lever i imaginära världar där det kan vara svårt att skilja på vad som är rätt och fel.

Samtal efter föreställningen med regissören Lena Endre och skådespelaren Reine Brynolfsson samt psykoterapeuten Börje Svensson som arbetat i många år med förövare som begått sexuella övergrepp och även med offer för sådana övergrepp. Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg.

20 april, 15 minuter efter föreställningen, Lilla scenen

 

Dark Web: en rättslös terra incognita eller vår mörka spegelbild?

Föreläsning av Merima Bruncevic och Leif Denti i anslutning till The Nether

I Jennifer Haleys pjäser diskuterar hon gärna hur ny teknologi påverkar oss människor ur ett etiskt, juridiskt och filosofiskt perspektiv. Möjligheten att skapa artificiella världar är ett mynt med två sidor: hur påverkar den här tekniken vår syn på oss själva och varandra? Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg. 

Merima Bruncevic är juris doktor och verksam som forskare och lärare vid Juridiska institutionen, Göteborgs universitet. Hon har en bakgrund i bolagsjuridik inom musik- och filmbranschen, och är medförfattare till boken Modern Immaterialrätt.

Leif Denti är fil. dr i psykologi och forskar för närvarande på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation som post-doc. vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet.

26 april, efter föreställningen, längd 30 minuter, Lilla scenen. Publikt samtal på scen efter föreläsningen, samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg.

Samtal om The Nether

Samtal om The Nether

Hör regissören Lena Endre och regionpolischef Carin Götblad berätta om föreställningen The Nether i TV4 Nyhetsmorgon.

Se klippet från TV4 Nyhetsmorgon

 

TRAILERS

Trailer I

Trailer II