Swede Hollowav Ola Larsmo

Om uppsättningen

Urpremiär: 8 november 2017, Elverket

Läs mer

Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota. 

Året är 1897. Några av alla de svenskar som sökt lyckan i Amerika har hamnat i en liten industristad där fattiga svenskar är förpassade till en skitig och ofta översvämmad ravin mitt i staden. Där kämpar de för att klara dagen – och drömmer om en bättre framtid. Här möter vi deras tidlösa berättelser i närbild, i en ovanligt intim och avskalad uppsättning av regissören Alexander Mørk-Eidem.

Swede Hollow baseras på Ola Larsmos hyllade bok från 2016 med samma namn, som visar hur de flesta av svenskarna som sökte lyckan i Den Nya Världen inte hamnade på landsbygden som Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina. De stannade i de stora städerna, fick slita ont på fabriker. De blev inte omgående en del av det amerikanska samhället utan höll sig för sig själva, lärde sig inte engelska, levde ur hand i mun. De hade nog med att överleva.

Välkommen till ett annorlunda Elverket där publiken tar plats på golvet och kommer närmare spelet än någonsin. Bänkraderna är borta, i stället sitter man på kuddar (eller bänkar om man behöver). Publikvärdar finns på plats för att hjälpa dig på plats.

Uppsättningen ingår i ett större tema om Amerika på Elverket.

Regissören Alexander Mørk-Eidem är känd för en lång rad succéuppsättningar på Kulturhuset/Stadsteatern och har på Dramaten tidigare satt upp Rampfeber och Ivanov av Leo Tolstoj.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Onsdag 2017-11-08 19:00 Utsålt
Torsdag 2017-11-09 19:00 Utsålt
Söndag 2017-11-12 16:00 Utsålt
Tisdag 2017-11-14 19:00 Köp biljetter
Torsdag 2017-11-16 19:00 Köp biljetter
Se fler föreställningar

Bakom kulisserna

 

Swede Hollow – Samtal

 

Stanna kvar en stund efter föreställningen för att ta del av ett samtal om Swede Hollow.

I samtalet medverkar Ola Larsmo, Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, regissören Alexander Mørk-Eidem samt representanter från American Swedish Institute (ASI), Minneapolis. Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg.

Samtalet sker på engelska.

9 november kl. 22.15, Elverket. Fri entré, öppet för alla (även för de utan biljett till kvällens föreställning).

USA: Makt och inflytande

Ett seminarium om USA:s globala inflytande, och huruvida det påverkats sedan Donald Trump tillträdde som president. I samarbete med Utrikespolitiska institutet (UI).

Sedan 1989 har USA varit den enda supermakten i världen och dominerat politiskt, ekonomiskt, militärt och kulturellt. De senaste åren har dock andra länder utmanat om ledarpositionen inom områden som ekonomi, teknik och moraliskt ledarskap.

Maktskiftet i Washington i januari 2017 har inneburit en stor omläggning i amerikansk politik, med potentiellt stort genomslag i världspolitiken. Donald Trump hävdar ofta i sin retorik att USA är försvagat och hotat, men att han ska ”Make America great again”. En starkt nationalistisk och isolationistisk ton har använts i utrikespolitiken då frihandels- och klimatavtal rivits upp, och osäkerheten kring hur USA ska agera internationellt är stor.

Vilken är USA:s roll och inflytande i världen idag? Vilken är dess självbild? Hur förhåller sig USA till den nya världsordningen (vilken den nu är?), och hur påverkas vi i Sverige av detta? 

Talare:
Sanna Thorén Björling, DN:s korrespondent i Washington tills i somras,
Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på Utrikespolitiska institutet och professor emeritus i statsvetenskap vid Försvarshögskolan

Seminariet är det första i en serie av tre samtal på temat USA:s globala roll. De övriga seminarierna är:
Störst går först? – USA och Kinas relationer och den nya världsordningen (januari 2018)
HBTQI-personers rättigheter nu och då – en global utblick (februari 2018)

21 november kl. 18.00–19.30, Elverket. Fri entré, biljetter delas ut av publikvärd från 45 innan. 

Swede Hollow – Samtal

 

Stanna kvar en stund efter föreställningen för att ta del av ett samtal om Swede Hollow, med regissören Alexander Mørk-Eidem och författaren Ola Larsmo. Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg.

26 november kl. 21.00, Elverket. Fri entré, öppet för alla (även för de utan biljett till kvällens föreställning).