Swede Hollowav Ola Larsmo

Om uppsättningen

Urpremiär: 8 november 2017, Elverket

Läs mer

Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota.

Året är 1897. Några av alla de svenskar som sökt lyckan i Amerika har hamnat i en liten industristad där fattiga svenskar är förpassade till en skitig och ofta översvämmad ravin mitt i staden. Där kämpar de för att klara dagen – och drömmer om en bättre framtid. Här möter vi deras tidlösa berättelser i närbild, i en ovanligt intim och avskalad uppsättning av regissören Alexander Mørk-Eidem.

Swede Hollow baseras på Ola Larsmos hyllade bok från 2016 med samma namn, som visar hur de flesta av svenskarna som sökte lyckan i Den Nya Världen inte hamnade på landsbygden som Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina. De stannade i de stora städerna, fick slita ont på fabriker. De blev inte omgående en del av det amerikanska samhället utan höll sig för sig själva, lärde sig inte engelska, levde ur hand i mun. De hade nog med att överleva.

Uppsättningen ingår i ett större tema om Amerika på Elverket.

Regissören Alexander Mørk-Eidem är känd för en lång rad succéuppsättningar på Kulturhuset/Stadsteatern och har på Dramaten tidigare satt upp Rampfeber och Ivanov av Leo Tolstoj.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Onsdag 2017-11-08 19:00 Utsålt
Torsdag 2017-11-09 19:00 Utsålt
Söndag 2017-11-12 16:00 Köp biljetter
Tisdag 2017-11-14 19:00 Köp biljetter
Torsdag 2017-11-16 19:00 Köp biljetter
Se fler föreställningar

Regi, scenografi och kostym

Alexander Mørk-Eidem

Dramatisering

Alexander Mørk-Eidem och Jacob Hirdwall

Ljus

Ellen Ruge

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

 

Swede Hollow – Samtal

 

Stanna kvar en stund efter föreställningen för att ta del av ett samtal om Swede Hollow, med amerikanska gäster. Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg.

9 november kl. 22.15, Elverket. Fri entré, öppet för alla (även för de utan biljett till kvällens föreställning).

Swede Hollow – Samtal

 

Stanna kvar en stund efter föreställningen för att ta del av ett samtal om Swede Hollow, med Alexander Mørk-Eidem, regissör, Ola Larsmo, författare. Samtalsledare Jacob Hirdwall, dramaturg.

26 november kl. 21.00, Elverket. Fri entré, öppet för alla (även för de utan biljett till kvällens föreställning).