Svenska hijabisav America Vera-Zavala

Svenska hijabis

Nypremiär: 2 mars 2017
Speltid: ca 1 timme, ingen paus

"Politiskt med glimten i ögat om att bära slöja" SvD
"den vänder sig lika mycket till dem som bär slöja som till oss andra, mer eller mindre fördomsfulla. Ta chansen att ta del av dessa stycken liv!" SvD
"Personligt om kvinnor i hijab" DN
"Svenska hijabis" är egentligen inte ett inlägg i en existerande debatt, inte en inbjudan till för eller emot-tänkande, tvärtom. Det är helt enkelt ett dramatiserat möte med just dessa personer (...) som talar från scenen i egenskap av sig själva. De berättar, vi lyssnar." DN
"Föreställningen är rak och enkel och mycket vacker (…) Självklarheten övertygar och turnén över landet blir en viktig folkbildande insats. Respekt!" Aftonbladet
"berör från den första repliken till den sista" Feministiskt Perspektiv
"så starkt att det brister inom mig" Feministiskt Perspektiv

Läs mer

Svenska hijabis är ett gästspel av CommunityTeater & Dans och produceras med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Efter urpremiären på Dramaten beger sig föreställningen ut på turné till olika städer runtom i Sverige.

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour. Fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik. Fem muslimska kvinnor med sjal som nu ställer sig på scenen och berättar om sina liv.

Se även Svenska hijabis hemsida och läs America Vera-Zavalas debattartikel om hijabis i Göteborgs-Posten.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Torsdag 2017-03-02 19:00 Utsålt
Fredag 2017-03-03 19:00 Begränsad Köp biljetter
Lördag 2017-03-04 19:00 Köp biljetter
Söndag 2017-03-05 16:00 Begränsad Köp biljetter
Se fler föreställningar

Medverkande

Regi och manus

America Vera-Zavala

Medverkande

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane, Shama Vafaipour

Koreograf

Paloma Madrid

Kostym

Ensemblen

Ljus

Mira Svanberg

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

 

 

Samtal efter föreställningen med Erik Gandini, professor i dokumentärfilm, och America Vera-Zavala, regissör, om arbetet med Svenska hijabis och att använda dokumentärt material på teatern.

5 mars kl. 17.15 - 18.15, Målarsalen

America Vera-Zavala och hijaben

I debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Med uppsättningen Svenska hijabis vill America Vera-Zavala och de medverkande utmana stereotypen.

– Som hijabi får vi sällan ta plats och göra våra röster hörda. Istället talas det om oss och åt oss. Detta gör också att det saknas representation av en viktig grupp kvinnor i Sverige. Jag ville vara med i denna pjäs främst för jag vill berätta själv om mitt liv som hijabi, och inte att någon annan gör det åt mig, säger Shama Vafaipour.

Svenska hijabis tillhör genren communityteater, en teaterform som bygger på människors egna berättelser. Precis som i en traditionell teaterpjäs har föreställningen en dramaturgi och tydlig regi, men här får publiken möta de verkliga personerna bakom berättelserna.

Dramatikern America Vera-Zavala debuterar som regissör med Svenska hijabis. I det konstnärliga teamet ingår också koreografen Paloma Madrid och ljusdesignern Mira Svanberg. Dessutom dokumenteras föreställningen av fotografen Elin Berge som 2006 gav ut boken Slöjor (Atlas).