Dramatens bokcirkel

Dramatens bokcirkel

Plats: Paulikafét

Läs mer

Kom till Paulikafét och diskutera böcker med oss! Vi dricker te (eller kaffe), äter scones, diskuterar boken och lyssnar till en skådespelare som läser utvalda stycken. Hösten 2017 fördjupar vi oss i kärleksklassikern Anna Karenina, den grekiska tragedin Antigone och den nyskrivna och prisbelönade boken Swede Hollow av Ola Larsmo. Samtliga böcker blir till dramatik på Dramatens scener under säsongen. Teaterns dramaturger leder samtalen. Välkomna!

Anna Karenina

”Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen
är alltid olycklig på sitt speciella sätt.”

När Anna Karenina möter greve Vronskij upptäcker hon för första gången sin passionerade natur och de inleder en förbjuden kärleksaffär. Anna är gift och har ett barn med den äldre och reserverade Alexej Alexandrovitj Karenin. För att kunna följa sina känslor måste hon lämna hem och barn och utmana alla konventioner. De trångsynta aristokratiska cirklarna i 1800-talets Ryssland dömer obönhörligt och passionen leder oundvikligen mot undergången.

Lev Tolstoj (1828–1910) har med Anna Karenina skapat det många anser vara den största klassikern av dem alla. Boken gavs nyligen ut i en nyöversättning av Ulla Roseen på Norstedts.

Samtalsledare: Jacob Hirdwall, dramaturg. Gäst: Gunnel Fred.
8 oktober, kl 15:00 – 16.00

Antigone

Kreon:
– Flickan har visat utstuderad arrogans
– hon har behandlat stiftad lag som luft!
Antigone:
– Och om du tycker att jag handlat dåraktigt,
då är det av en dåre som jag förebrås!

Tvåtusenfemhundra år har gått sedan Sofokles skrev dramat om Antigones, Oidipus dotter, och hennes konfrontation på liv och död med statsmannen Kreon. Ännu fängslar denna brutala och hjärtslitande tvekamp. Ett mänskligt drama och samtidigt en fascinerande spegling av den grekiska demokratins födelse. Vem har mest rätt, Antigone eller Kreon? Hon som talar om gudarnas och familjebandens lagar, eller han som tänker på staten och samhället? I samtalet deltar en av skådespelarna från ensemblen i Antigone medverkar. Samtalsledare: Magnus Florin, chefdramaturg.

Boken vi läser: Antigone i översättning av Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson (Ellerströms förlag).

Samtalsledare: Magnus Florin, chefdramaturg.
22 oktober kl 15.00 – 16.00

Swede Hollow

”Ellen fann att hon inte kunde sluta stirra mot de höga fönstren, som om det vore en berättelse som pågick därinne där man inte fick missa någon detalj om man ville förstå vad som egentligen hände. Män i svarta kostymer och handknutna kravatter; deras hår var blankt och slätt. Kvinnor i klänningar i glänsande grönt eller oxblod, några av dem med vassgnistrande halsband som fångade upp ljuset från kristallkronans tusen facetter. De böjde sig in mot varandra med förtroliga gäster, någon av dem sade något och den andra skrattade. Om hon bara kunnat höra deras ord kanske hon också hade fått en möjlighet att fånga upp berättelsen om den andra värld där de så motståndslöst ingick, på andra sidan av ytan, likt fiskar som till synes motståndlöst står stilla i strömmen en varm sommardag.”

Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800 -1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället – illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Om dessa öden har Ola Larsmo skrivit en bok som i höst blir till en teaterföreställning på Dramaten. Boken är utgiven av Albert Bonniers förlag (2016).

Samtalsledare: Jacob Hirdwall, dramaturg.
12 november kl 15.00 – 16.00


Presenteras av Dramaten&

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Söndag 2017-10-08 15:00 Utsålt
Söndag 2017-10-22 15:00 Köp biljetter
Söndag 2017-11-12 15:00 Köp biljetter
Se fler föreställningar