Angels in America I & IIav Tony Kushner

Om uppsättningen

Premiär del 1: Millennium: 1 februari 2018, Elverket 
Premiär del 2: Perestrojka:
22 februari 2018, Elverket

Båda delarna ges både separat och tillsammans, se speldatum HÄR.

Läs mer

1980-talets New York. AIDS-epidemin rasar, Ronald Reagans konservativa politik råder, världar kolliderar. 

Joe är en ung, ambitiös, kristen och prydlig advokat med en stor hemlighet. Vad gör han ute på nätterna, när hans fru Harper är ensam hemma med sina piller och låtsasvänner? Roy Cohn, stjärnadvokat, tänker inte vara homosexuell bara för att han ligger med män. Och Louis får panik när hans pojkvän Prior blir riktigt sjuk.

Den mångfaldigt prisbelönta Angels in America, ansedd som ett av 1900-talets viktigaste dramatiska verk, ges för första gången på Dramaten. En berättelse som rör sig fritt mellan det övernaturliga och det outhärdligt verkliga.

Här sammanstrålar en rad människor som alla försöker navigera i en värld som inte är skapad för dem. Vilken strategi är bäst? Anpassning eller motstånd? Försoning eller hat? Kushner visar upp människorna med alla sina fel och brister, alla sorger och smärtor, all längtan och kärlek.

Farnaz Arbabi är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare på Unga Klara. Hennes egensinniga och samhällsaktuella uppsättningar har belönats med priser och stipendier, bland annat Sveriges teaterkritikers pris och tidningen Expressens teaterpris "En bit av Georgs hatt". På Dramaten har hon tidigare regisserat ≈ [ungefär lika med] av Jonas Hassen Khemiri.

Tony Kushner har uppdaterat manuset och Dramaten kommer att spela den senaste versionen i en helt färsk nyöversättning.

Angels in America har belönats med bland annat Pulitzer Prize For Drama och en Tony Award för bästa pjäs. 2003 blev den en tv-serie med bland andra Al Pacino i rollistan. Pjäsen består av två delar.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Torsdag 2018-02-01 19:00 Utsålt
Fredag 2018-02-02 19:00 Utsålt
Tisdag 2018-02-06 19:00 Utsålt
Torsdag 2018-02-08 19:00 Utsålt
Lördag 2018-02-10 19:00 Utsålt
Se fler föreställningar

Översättning

Nils Gredeby

Bearbetning

Farnaz Arbabi, Irena Kraus och Mattias Brunn

Scenografi

Jenny Kronberg

Kostym

Lena Lindgren

Peruk och mask

Thea Holmberg Kristensen och Lena Strandmark

Ljusdesign

Karl Svensson

Musik och ljuddesign

Foad Arbabi

Statister

Jon Aagard Andersson, Emil Apell, Fredric Bengtsson, Mona Camara Sylvan, Jonas C Wahlström, Emil Hedayat, Roger Janson, Ullacarin Lindquist, Tandi Nyhage, Adrienne Riddez, Samuel Skoglund

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

 

HIV: var står vi i dag?

Stanna kvar en stund efter föreställningen för ett samtal!

Om sjukdomen när de första fallen visade sig i början av 80-talet, spridning, bromsmediciner, Act Up-rörelsen och hur det är att leva med aids. Medverkande: Lars Moberg, specialist i infektionsmedicin och en av grundarna till föreningen Läkare mot Aids, Kerttu Sturesson, sjuksköterskan som vågade torka bort alla tårar utan handskar och gick under benämningen ” Aids-ängeln”, Dirk Gindt, forskare i hiv- och aidsperformance, samt medredaktör till boken Viral Dramaturgies : HIV and AIDS in Performance in the Twenty-First Century. Tillsammans ger de en återblick kring hur det hela började och var vi står idag. Moderator: Tiina Rosenberg, professor i teatervetenskap vid Stockholms universitet.

6 mars kl. 17.30, Elverkets foajé. Fri entré, först till kvarn (gäller även de utan biljett till föreställningen)

HBTQ+-rättigheter under attack – en global utblick

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna innehåller bland annat rätten att leva i enlighet med sin sexuella läggning och könsidentitet utan att utsättas för diskriminering. Trots det ser verkligheten fortsatt annorlunda ut.

Europa står inför stora utmaningar där högerpopulistiska krafter har vunnit allt större mark de senaste åren, där flera rörelser menar att det skett en återgång till traditionella och konservativa värden som underminerar rättigheterna för HBTQ+-personer i flertalet länder.

I USA har man sedan president Trumps tillträde dragit tillbaka flera anti-diskrimineringslagar och i juni 2017 demonstrerade tusentals personer i protest mot att HBTQ+-personers rättigheter är hotade av presidenten. Samtidigt sker en begränsning och inskränkning av rättigheter för HBTQ+-personer världen över, vilket innebär en risk för deras möjligheter att organisera sig samt leva fritt och öppet, där förföljelsen och dödandet av homosexuella män i Tjetjenien under 2017 är ett av de mest allvarliga exemplen.

Pågår en global tillbakagång för HBTQ+-rättigheter? Hur har begränsningen av rättigheter skett? Hur kan vi stärka rättigheterna för HBTQ+-personer, på vilket sätt ska det göras och vad är vägen framåt?

Seminariet är det andra på temat USA:s globala roll. Tidigare samtal ägde rum i november och hade rubriken USA: Makt och inflytande.

Panel:
Neela Ghoshal, Senior Researcher in the LGBT Rights Program, Human Rights Watch
Goran Miletic, Director for Europe, Civil Rights Defenders
Emil Edenborg, Forskare, Utrikespolitiska institutet  (UI)

Moderator:
Anna-Maria Sörberg, journalist och författare  

12 mars kl. 18.00, Elverket. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

Homonationalism vad är det?

Stanna kvar en stund efter föreställningen för ett samtal!

Allt fler högerpopulistiska partier i Europa framhåller queerrättigheter för att positionera sig gentemot migranter, flyktingar och muslimska grupper. Och i USA har den neokonservativa rörelsen djupa rötter och kopplingar som leder direkt från 80-talets Reagan till nutidens Trump. Journalisten Anna-Maria Sörberg har rest runt i Holland, Ryssland, Israel och Frankrike för att intervjua queeraktivister och nationalistiska bögar. Här deltar hon i ett samtal med Johan Hilton, författare och redaktör för DN Kultur, Samuel Girma, från Black Queers Sweden och Kristina Lindquist, journalist på Dagens Nyheter som moderator.

22 mars kl. 17.30, Elverkets foajé. Fri entré, först till kvarn (gäller även de utan biljett till föreställningen)

Mer om regissören

Farnaz Arbabi är regissör, dramatiker och konstnärlig ledare på Unga Klara. Hennes egensinniga och samhällsaktuella uppsättningar har belönats med priser och stipendier, bland annat Sveriges teaterkritikers pris och tidningen Expressens teaterpris "En bit av Georgs hatt". På Dramaten har hon tidigare regisserat ≈ [ungefär lika med] av Jonas Hassen Khemiri.