Frun från havetav Henrik Ibsen

Om uppsättningen

Premiär: 4 maj 2017, Lilla scenen

Läs mer

För varje val vi gör i livet, väljer vi samtidigt bort något annat. Men tänk om vi får chansen att välja om? Eva Röse återvänder till Dramaten som Ellida i Ibsens klassiker om livskriser, livsval och oavslutade kapitel.

Fyrvaktardottern Ellida har gift sig med änklingen Wangel, en omtänksam läkare, och flyttat in hos honom och hans nästan vuxna döttrar i en småstad. Men Ellida har svårt att hitta sin roll i familjen och känner sig kvävd av småstadslivet. Hon badar i fjorden men längtar efter havet, efter frihet, efter den hon en gång var. Och kanske längtar hon efter mannen hon en gång älskade – han som efter en kort och häftig förälskelse försvann ut på det vida havet.

I Ibsens Frun från havet ställs frågorna om de stora livsvalen på sin spets.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Onsdag 2017-05-03 19:00 Begränsad Köp biljetter
Torsdag 2017-05-04 19:00 Begränsad Köp biljetter
Fredag 2017-05-05 19:00 Köp biljetter
Lördag 2017-05-06 13:00 Köp biljetter
Tisdag 2017-05-09 19:00 Köp biljetter
Se fler föreställningar

Medverkande

Röse Eva

Eva Röse

Ellida Wangel

Holmberg Johan

Johan Holmberg

En främmande man

Scenografi

Erlend Birkeland

Ljusdesign

Ellen Ruge

Kostym

Erlend Birkeland

Peruk och mask

Natalie Pujol

Översättning

Klas Östergren

Bakom kulisserna

 

 

Samtal efter föreställningen med Sofia Jupither, regissör, och Emma Meyer Dunér, dramaturg.

10 maj, efter föreställningen, Lilla scenen

Om regissören

 

Regissören Sofia Jupither har tidigare haft stora framgångar med Ibsen-uppsättningar som Gengångare på Stockholms Stadsteater 2010, som också visades på SVT, och Lille Eyolf som blev en stor succé på Nationaltheatret i Oslo 2014. Nu sätter hon upp en kraftfull gestaltning av en kvinnas livskris. Som Ellida ser vi Eva Röse, tillbaka på Dramaten för första gången sedan De oskyldiga 2013.

Sofia Jupither har arbetat på de största teatrarna i Norden och har regisserat urpremiärer av såväl Lars Norén (Skalv och Fragmente på Folkteatern i Göteborg) som Jon Fosse (Svevn på Nationatheatret i Oslo). Hon har också regisserat opera, senast Salome på Kungliga Operan. Vintern 2016/2017 är hon aktuell med Mio min Mio på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 2014 tilldelades hon Svenska Dagbladets Thaliapris.