Figaros bröllopav P.A.C. de Beaumarchais

Om uppsättningen

Premiär: 12 januari 2017, Stora scenen
Speltid: Cirka 2 timmar och 50 minuter inklusive paus
Det förekommer cirka 30 sekunder av stroboskop i föreställningen

"Förförande galenskap" Aftonbladet
"en hejdlöst komisk och varmhjärtad föreställning" Kulturbloggen 
"Det är som att se åtta uppsättningar på en gång. Man får mycket för pengarna: slapstick, kabaré, fars, historisk och politisk pjäs, opera, teatersport, allsång och musikal" Kulturnytt 
"Figaros bröllop är mycket tillgänglig teater, med stora gester och många kostymbyten" SvD 
"en utflippad sagovärld där precis allt är möjligt" UNT 
"en stark, rolig och välspelad föreställning" Teateristan.se

Läs mer

Den galna dagen är mer galen än någonsin! En musikalisk och lekfull uppsättning i kabarékostym som blandar disco och Mozart, erotik och politik, allvar och fars.

Figaro och Susanna ska gifta sig. Båda är tjänstefolk till en greve som lider av åldersnoja och sviktande framgångar hos det motsatta könet och därför försöker använda alla möjliga maktmedel för att få till det med Susanna. Något som Figaro, Susanna och grevens hustru tänker förhindra. Att husan Marcellina älskar Figaro i hemlighet och att grevens unge page Cherubino är galet attraherad av alla kvinnor gör inte bröllopsbestyren enklare... Innan dagen är över har alla roller och relationer vänts upp och ned.

Denna pjäs, förlaga till Mozarts älskade opera med samma namn, blev en stor succé efter premiären 1778 – och ett subtilt startskott till den franska revolutionen genom sitt fräcka förkastande av adelns privilegier. På Dramaten spelades den för första gången redan 1799.

När regissören Tobias Theorell, senast Dramatenaktuell med De stora vidderna, tar sig an denna klassiker skapar han en vild blandning mellan olika stilar som förstärker verkets ytterligheter snarare än att försöka tona ner dem. En utgångspunkt som anknyter till pjäsens ursprungliga titel: Den galna dagen, eller Figaros bröllop. Publiken guidas genom handlingen av Andreas T OIsson som vill förklara så att allt blir precis rätt för publiken och samtidigt se till att alla håller tiden.

Musik blir det givetvis också. Uppsättningen är fylld av nyskriven disco, pop och punk av Janne Tavares som blandas med personliga tolkningar av Mozarts operaörhängen.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Onsdag 2017-04-26 19:00 Köp biljetter
Tisdag 2017-05-02 19:00 Köp biljetter
Tisdag 2017-05-16 19:00 Köp biljetter
Fredag 2017-05-19 19:00 Köp biljetter
Lördag 2017-05-20 13:00 Köp biljetter
Se fler föreställningar

Medverkande

Magnusson Tova

Tova Magnusson

Grevinnan Almaviva

Stern Eric

Eric Stern

Figaro

Pars Bahar

Bahar Pars

Susanna

Lorentzon Tanja

Tanja Lorentzon

Marcellina

Gustafsson Pontus

Pontus Gustafsson

Antonio/Bartolo

Gajdusek Benér Rakel

Rakel Benér Gajdusek

Cherubino/Brid'Oison

Olsson Andreas T

Andreas T Olsson

Bazile/Franchette/Rättstjänare m.fl.

Scenografi

Herbert Barz Murauer

Ljus

Torben Lendorph

Kostym

Maria Gyllenhoff

Koreograf

Anna Ståhl

Musik

Janne Tavares och W. A. Mozart

Sångtexter

Janne Tavares

Musiker

Janne Tavares och Göran Martling

Peruk och mask

Lena Strandmark och Anne-Charlotte Reinhold

Översättning

Göran O Eriksson

Bakom kulisserna

 

 

Kom en stund innan föreställningen och få en introduktion till Figaros bröllop. Fri entré, öppet för alla (även de utan biljett till kvällens föreställning).

Beaumarchais pjäs är utgångspunkten för en av världens mest kända operor. Mozarts Figaros bröllop hade premiär i Wien 1786 och på Stockholmsoperan 1821 och har sedan dess spelats oavbrutet. Vad är hemligheten bakom operans framgång? Hur tolkar Mozart Beaumarchais pjäs? Vad skiljer pjäsen från operan?

Samtal och musik med regissören Tobias Theorell, Kungliga Operans dramaturg Katarina Aronsson, Dramatens chefdramaturg Magnus Florin samt Kungliga Operans solister Sofie Asplund, sopran, och Ola Eliasson, baryton. Vid pianot: Mattias Böhm.

15 maj kl 18.00 och 19 maj kl 18.00, Neondämon

 I samarbete med