Nedslag

Solidaritet (2014-2015)

2014-2015 fokuserade Dramaten& på temat solidaritet med gästspel, livesänd radio, podcasts och kortfilmer.

Vad är en solidarisk handling?

Vad är en solidarisk handling?

I P1 om solidaritet, som spelades in live inför publik på Elverket, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can. 

P1 om solidaritet är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet. 

Läs mer

Nationalism (mars 2014)

Under hösten 2013 och våren 2014 fokuserar Dramaten& på temat nationalism. Hur ser nationalismen ut i Sverige och i våra grannländer?

Nationalismens apostlar - Vid det svarta vattnet

Mars 2014
Dramaten& bjöd in till en högaktuell temakväll om nationalism. Föreställningen Nationalismens apostlar, av dramatikerna Lucas Svensson, Christian Lollike, Mads Madsen och Kristian Lykkeslett Strømskag, gavs samtidigt i tre länder. Här kan du se den svenska föreställningen Vid det svarta vattnet av Lucas Svensson i regi av Annika Silkeberg.

Läs mer

Samtal om nationalism

Samtal om nationalism med Alexandra Pascalidou, Helle Klein, Andreas Johansson Heinö och Henrik Berggren. Moderator Cecilia Garme.

Fler podcasts

Ungdomsarbetslöshet (maj 2013)

En förlorad generation – röster från den nya arbetslösheten är en kväll om Generation Y eller "The Lost Generation", de som är födda i början på 80-talet. Den generation som ofta tvingas att ha två jobb samtidigt, inte sällan tillfälliga korta projektanställningar följda av längre perioder av arbetslöshet. Den generation som har god utbildning, men ingen inkomst. Den generation som aldrig lyckas ta sig in på arbetsmarknaden och fortfarande bor hemma hos mamma och pappa när de är 25. Den generation som inte får bli vuxna.

En förlorad generation - röster från den nya arbetslösheten

En förlorad generation är en annorlunda föreställning om ungdomsarbetslöshet, med dokumentära röster som simultantolkas av skådespelare via hörlurar. Manuset är huvudsakligen baserat på inspelningar och intervjuer som gjorts för föreställningen, men material har också hämtats ur dokumentärfilmer och radioprogram som berör ämnet arbetslöshet.

Föreställningen sändes i SVT 2.

En fråga om klass (april 2012)

I ett Sverige med allt större sociala skillnader håller ett nytt klassamhälle på att växa fram. Den 23 april flyttade klassdebatten in på Dramaten i form av samtal, lyssningar och teater. 

Palmes spöke

Ur ruinerna av det klasslösa samhället reser sig jägarna och bytet. Plötsligt är den tillbaka – klassen! Är det en ny kamp på gång? Vi bjuder på spökjakt och safari på liberalismens stäppmarker.

Konsumism (November 2012)

Den 26 november 2012 fylldes Dramaten med samtal, teater, musik och debatt. De misslyckade konsumenternas afton var en temakväll och ett samarbete med Sveriges Radio - Radioteatern, Samhällsredaktionen och Radiokören.

De missnöjda konsumenternas afton

Vi lever i en tid där kravet på mätbarhet är absolut. Helst i kronor och ören. Volym är normen. Kvalitet kommer ofta på andra plats. Vad är jag? En medborgare i ett land eller en aktör på en marknad? Vad satsar du på att lägga i just din portfölj? Är du en lyckad konsument, eller en misslyckad? Håller vi på att förvandlas till de där människorna som Oscar Wilde beskrev? De där som vet priset på allt - men värdet av inget.