Inför Bergmanfestivalen 2016 presenterar Dramaten åtta specialgjorda filmer – var och en symboliserande en av Ingmar Bergmans berömda dämoner. Bergmans dämonsignatur är även festivalens officiella logotyp. 

Varje människa rids av demoner ibland – det vill säga, störs och oroas av yttre påverkan (till exempel andra människor) eller inre neuroser (förorsakade av arv och miljö). Ingmar Bergman påverkades så mycket av sina demoner att han fick ett väldigt starkt för hållande till dem – ansträngt men på sätt och vis också kärvänligt. De var ju ändå en så stor del av hans liv och vardag. Bergman föredrog dock att använda den gammalsvenska stavningen ”dämon”, kanske för att markera en respektfull distans till ordet – han var trots allt son till en kyrkoherde och uppfostrad med bibel i hand – kanske för att avdramatisera det otäcka. Mot slutet av sitt liv sammanfattade Ingmar Bergman sina dämoner på en lista. Vissa överlappade varandra, men åtta stycken framstår som särskilt tydliga: Rädslans dämon, Raseridämonen, Lättjans dämon, Långsinthetens dämon, Kontrolldämonen, Pedanteridämonen, Tråkighetsdämonen och Fiaskodämonen. Vi har tagit fram filmer inspirerade av var och en av dessa – se dem alla här nedan och ta del av ytterligare några nyanser till Ingmar Bergmans fascinerande värld!

1. Fiaskodämonen

2. Lättjans dämon

3. Raseridämonen

4. Kontrolldämonen

5. Långsinta dämonen

6. Pedanteridämonen

7. Rädslans dämon

8. Nolldämonen

 

 

Bergmanfestivalen 2016 ägde rum den 25 augusti 2016 till den 4 september 2016. Under elva dagar fick hela sex Dramatenproduktioner premiär. Festivalen gästades också av flera internationella gästspel, och ett rikt program av aktiviteter erbjuds.