Bergmanåret 2018 på Dramaten

Urpremiär för De oroliga, nystartade dramatikergruppen Bergman studio och Europeiska samtal, om politik, samhälle och kultur i vår samtid.

Pernilla August regisserar De oroliga, baserad på Linn Ullmanns roman. En helt ny tankesmedja för dramatik, Bergman Studio, instiftas på Dramaten med Lena Endre som regissör och Jacob Hirdwall som verksamhetsledare.

Dessutom anordnas under hela året en rad Festivalsamtal, bland annat bjuds europeiska scenkonstnärer in till samtal om tillståndet i Europa under rubriken Europeiska samtal och Unga Dramaten samtalar om Leken i Konsten. Och Dramatens bokcirklar fokuserar under våren på Ingmar Bergman.

Nyheterna presenterades vid en pressträff, måndagen den 18 september, på Svenska Ambassaden i London tillsammans med Stiftelsen Ingmar Bergman. Därmed är de första programpunkterna på Dramaten klara inför 2018.

Pernilla August regisserar Linn Ullmanns De oroliga

Bergmanåret 2018 bjuder på urpremiären av Linn Ullmans roman De oroliga, i regi av Pernilla August och dramatisering av Karen-Maria Bille. Premiär i oktober 2018.

I De oroliga möts fadern och dottern med en bandspelare mellan sig. Planen är en serie samtal som ska utmynna i en gemensam bok. Men åldrandet hinner ikapp fadern och de inspelade samtalen blir upplösta och splittrade.

Internationella gästspel

Efter repetitionen/Persona (Toneelgroep Amsterdam/Nederländerna)

Två korta pjäser som båda gränsar mellan fantasi och verklighet, mellan sjukdom och normalitet.  Ivo Van Hoeve, belgisk teaterregissör och konstnärlig ledare för Toneelgroep Amsterdam har en stark relation till Ingmar Bergman och har tidigare satt upp Scener ur ett äktenskap (2005), Viskningar och rop (2009) och Efter repetitionen/ Persona (2012). Han satte även upp Jean Cocteaus pjäs Vox Humana med Toneelgroep Amsterdam under Bergmanfestivalen 2016, och regisserade succéföreställningen Lazarus om David Bowie i New York och London.

Av: Ingmar Bergman Regi: Ivo Van Hove Medverkande: Frieda Pittoors, Gaite Jansen, Gijs Scholten Van Aschat, Lineke Rijxman, Marieke Heebink Scenografi/ljusdesign: Jan Versweyveld Ljuddesign: Roeland Fernhout Kostym: An D'Huys   
Föreställningen ges på Subtopia, Alby den 31 augusti och 1 september.

Hearing (Mehr Theatre Group/Iran)

Kvinnornas sovsal på universitet är en sluten värld, en värld för bara kvinnor. Om män ska beträda området tillkännasges det i högtalarna: ”Kära flickor, observera din hijab, en man vill komma in”. I en sovsal likt denna hör en kvinna plötsligt en man i ett av rummen. Det blir startpunkten för Hearing.

Text/regi: Amir Reza Koohestanis Medverkande: Mona Ahmadi, Ainaz Azarhoush, Elham Korda, Mahin Sadri
Den 27 och 28 augusti. Lilla scenen.

Bergman studio

Dramatikergrupp skapar nya berätteler som vår tid

Dramatiker som träffas, byter idéer och utvecklar nya texter tillsammans. Det är receptet för den nya verksamheten Bergman Studio som startades på Dramaten i september 2017. Verksamhetsledare är Jacob Hirdwall och Lena Endre medverkar som regissör.

Ingmar Bergman skrev sina texter i kontakt med teatern och skådespelarna. Deltagarna i Bergman Studio kommer på samma sätt att löpande ha tillgång till Dramatens ensemble och repetitionssalar.

Verksamheten är en flerårig satsning på textutveckling som knyts till Bergmanfestivalen men där arbetet kommer att pågå löpande, även mellan festivalerna. Gruppens arbete kommer att vara ett inslag i Bergmanfestivalen 2018 och målsättningen är att en del pjäser kommer att sättas upp på Dramatens scener.

Dramatens bokcirklar

Vårens bokcirklar fokuserar på Ingmar Bergman. Tre tillfällen med thé, scones och boksamtal med några av Dramatens dramaturger och skådespelare som läser valda stycken.

15 april; Laterna magica, samtalsledare dramaturg Irena Kraus.

Fesitivalsamtal – Dramaten som mötesplats

Europeiska samtal

Under det internationella Bergmanåret 2018, med Bergmanfestivalen som kulmen, bjuder Dramaten in till en serie internationella samtal om samtiden. Dramaten blir platsen för möten med inbjudna gäster från en rad europeiska teatrar. Bland frågorna: nationalistiska strömningar; hoten mot den konstnärliga friheten i länder som Polen, Ungern och Ryssland; migrationens nya Europa; betydelsen av Brexit för kulturen. Deltagarna är alla centrala personer i den europeiska teatern idag. Bland dem finns; Marina Davydova (Ryssland), Gianina Carbunariu (Rumänien), Michael Thalheimer och Falk Richter (Tyskland).
Samtalen arrangeras av Dramaten& under hela året 2018.

Leken i Konsten

Allting börjar med leken stämmer väl med Ingmar Bergmans ingång i teaterns värld. Men utgångspunkt från detta samtalar Unga Dramaten med gäster om lekens livsviktiga betydelse för konsten – och livet.

Bergmanfestivalen grundades 2009 av Dramaten med målet att vara en angelägenhet för den samtida nationella och internationella teaterkonsten genom att presentera föreställningar från hela världen i Ingmar Bergmans anda. Festivalen blev en stor framgång och inspirerade till en uppföljande festival 2012 och 2016.

Jubileumsåret 2018, då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, kommer att bli ett särskilt viktigt år för festivalen. Vi siktar extra högt för att attrahera kvalitativa teateruppsättningar som ger intryck och avtryck i Teatersverige. En lång rad aktörer inom det svenska kulturlivet kommer att delta i firandet: Dramaten tillsammans med Stiftelsen Ingmar Bergman, Sveriges Television, Svensk Filmindustri, och många fler.

Bergmanfestivalen är ett viktigt led i Dramatens internationella satsning på att genom utbyten och samarbeten över gränserna bidra till en konstnärlig utveckling som kommer både publik och scenkonstnärer till godo.

Genom Bergmanfestivalen kan vi ge vår publik, våra medarbetare och kollegor intressanta och spännande internationella impulser. Festivalen blir ett viktigt komplement till vår ordinarie repertoar och vi vill hälsa publik och gäster varmt välkomna till Dramaten under elva intensiva festivaldagar!

Eirik Stubø
VD/Teaterchef
Kungliga Dramatiska Teatern

Dämonfilmer inspirerade av demonregissören

Inför Bergmanfestivalen 2016 presenterade Dramaten åtta specialgjorda filmer – var och en symboliserande en av Ingmar Bergmans berömda dämoner. Bergmans dämonsignatur är även festivalens officiella logotyp. 

 

BERGMAN: MONOLOGER

Bergman: monologer

14 januari 2018 – Lena Endre som Johan i Scener ur ett äktenskap

Bergman: monologer

14 februari 2018 – Elin Klinga som Läkaren i Persona

Bergman: monologer

14 mars 2018 – Reine Brynolfsson som Isak i Viskningar och rop

Bergman: monologer

14 april2018 – Emma Broomé som Frida i Den goda viljan

För mer information om Bergmanfestivalen kontakta bergmanfestivalen@dramaten.se
eller projektledare Ulrika Josephsson, ulrika.josephsson@dramaten.se