Välkomna till Bergmanfestivalen 2016!

Bergmanfestivalen grundades 2009 av Dramaten med målet att vara en angelägenhet för den samtida nationella och internationella teaterkonsten genom att presentera föreställningar i Ingmar Bergmans anda. Festivalen blev en stor framgång och inspirerade till en uppföljande festival 2012.

2016 bjuder Dramaten återigen in till internationell festival. Denna gång öppnar festivalen teaterns höstsäsong och pågår 25 augusti –4 september. Utöver de internationella gästspelen har Dramaten även premiär på en rad egna festivalproduktioner.

Dramaten kommer som tidigare att ta utgångspunkt i Ingmar Bergmans omfattande verk som författare och som teater- och filmregissör. Festivalen kommer även att innehålla föreställningar som inte är direkt kopplade till hans verk. Under elva dagar fylls teatern av föreställningar, konserter, samtal och diskussioner, föreläsningar, filmvisning, radioteater, med mera.

Bergmanfestivalen är ett viktigt led i Dramatens internationella satsning på att genom utbyten och samarbeten över gränserna bidra till en konstnärlig utveckling som kommer både publik och scenkonstnärer till godo.

Genom Bergmanfestivalen kan vi ge vår publik, våra medarbetare och kollegor intressanta och spännande internationella impulser. Festivalen blir ett viktigt komplement till vår ordinarie repertoar och en mötesplats för samtida scenkonst över nationsgränserna. Vi vill hälsa publik och gäster varmt välkomna till Dramaten under elva intensiva festivaldagar.

Eirik Stubø, teaterchef

Biljettinformation

Bli medlem i festivalen

Med medlemskap i Bergmanfestivalen får du rabatt när du köper biljetter till två eller flera föreställningar. Ju fler föreställningar du går på, desto större blir rabatten, upp till 25% som du får om du köper biljetter till sex föreställningar eller fler. (2 biljetter = 5% rabatt, 3 biljetter = 10% rabatt, och så vidare.)

Det kostar 100 kr att bli medlem. Medlemskapet ger också att förtur på vissa arrangemang under Bergmanfestivalen.

Bli medlem

Biljetter

Du kan även köpa biljetter till de olika föreställningarna på Bergmanfestivalen på samma sätt som till vilken annan Dramatenföreställning som helst. Du måste alltså inte ha medlemskap i Bergmanfestivalen för att se föreställningarna. Klicka på ”läs mer” under respektive pjäs nedan.

Dramatens uppsättningar

Husets vid nattens ände

I den hyllade tyske regissören Sebastian Hartmanns Huset vid nattens ände möts gestalter från Bergmans filmer och teaterpjäser och interagerar med varandra i nya, oväntade konstellationer.  Scener och karaktärer ur verk som Skammen, Fanny och Alexander, Scener ur ett äktenskap, Laterna Magica, Ur marionetternas liv, Viskningar och rop, Tystnaden och Vargtimmen glider in och ut ur föreställningen.

Läs mer

Den goda viljan

Det är 1909. Anna och Henrik möts. Hon studerar till sjuksköterska i Stockholm. Han läser teologi i Uppsala. De har ingenting gemensamt, men ett starkt kärleksband uppstår mellan dem. De kommer att bli Ingmar Bergmans föräldrar. Den goda viljan är en fri berättelse om parets kärleksdrama fram till sonen Ingmars födelse 1918. Eirik Stubø återvänder till romanen och ger sin sceniska tolkning av berättelsen om Anna och Henrik. 

Läs mer

Ensam och Esmeralda

I den stora borgerliga våningen är Ensam oftast ensam. Hans pappa är mest intresserad av att hålla ordning på kastruller. Men Ensams mormor finns också där, med erfarenhet som fiskaffärsbiträde och en oklar fotbollskarriär. Hon öppnar dörren till en annan värld. Där dyker cirkusartisten Esmeralda upp och hon lär Ensam allt om att skapa bilder och berättelser. I Ensam och Esmeralda, som regisseras av Agneta Ehrensvärd, skildrar Martina Montelius på sitt särpräglade sätt en filmmakares barndom.

Läs mer

Falla ur tiden

Åtta personer har träffats. Alla har varit med om det värsta tänkbara – att förlora ett barn. En man ger sig ut för att leta reda på sin döde son. Vad som därefter sker är en abstrakt, musikalisk och föränderlig resa in i sorgens skoningslösa landskap. ”Hans död är inte död”, säger kentauren som vuxit ihop med sitt skrivbord. Falla ur tiden är regissören Suzanne Ostens tolkning av den israeliske författaren David Grossmans hyllade roman Fallen ur tiden. 

Läs mer

Deformerad persona

Mattias Andersson har skrivit Deformerad Persona tillsammans med systern Ylva Andersson som insjuknade i MS i 20-årsåldern. Ylvas dikter, dagboksanteckningar och berättelser ligger till stor del grund för manuset. Deformerad persona är alltså både en semidokumentär pjäs och en deformerad parafras på Ingmar Bergmans psykologiska thriller Persona från 1966, som visar att arvet från Bergman inte måste vara apolitiskt. 

Läs mer

Hedda Gabler

I Anna Petterssons händer får Hedda Gabler ett avskalat format där Electra Hallman i titelrollen interagerar med videoprojektioner av de övriga tre skådespelarna 
Hedda Gabler är ett av Henrik Ibsens mest slitstarka mästerverk. Berättelsen om den frustrerade Hedda som är instängd i patriarkala sociala strukturer, som hon har ett alltmer desperat behov av att slå sig ur, skrevs 1890 och har satts upp många gånger sedan dess.

Läs mer

Persona, persona, persona

– en teatral presentation 

Dimen Abdulla, Bahar Pars och Nanna Blondell har var och en sedan flera år tillbaka ett mycket personligt förhållande till Ingmar Bergmans Persona. Nu skapar denna skarpa trio ett helt nytt verk för Dramaten. Produktionen får premiär på Bergmanfestivalen 2018 men redan till årets festival bjuds publiken in till en kollationering, en förträff, för produktionen.

Publiken deltar när trion läser originalmanuset tillsammans och vänder och vrider på texten, ställer frågor, diskuterar, provar: "Det är nästintill omöjligt att prata om Persona. Vi vill in i det bergmanska landskapet och låta Persona möta oss tre och lära känna varandra", säger trion i ett gemensamt uttalande.

Plats och tid tillkommer.

Larmar och gör sig till

– en Bergmanhyllning på Drottningholms Slottsteater

En lekfull hyllning till Ingmar Bergmans konstnärskap, ordet och skådespelarkonsten. Programmet på Drottningholm sträcker sig från eftermiddag till skymning och innehåller såväl musikteater som läsningar, samtal, föredrag och filmvisning i parken.

Medverkar gör, bland andra, skådespelare ur Dramatens ensemble och musiker ur Drottningholmsteaterns orkester under ledning av Maria Lindal. Ett samarbete mellan Drottningholms Slottsteater och Bergmanfestivalen/Dramaten. Mer information tillkommer senare.

Drottningholms Slottsteater den 3 september. 

Gästspel

Deutsches Theater Berlin (DEU): Höstsonaten

Sju år har gått sedan de senast träffades. Förväntningarna är höga och båda ser fram emot att få ses. Men det är något Eva inte har berättat. Hon har sin handikappade syster Helena boende i huset. Regissören Jan Bosses uppsättning av Höstsonaten är en psykologisk duell mellan mor och dotter, baserad på Ingmar Bergmans film med samma namn.

Läs mer

Schaubühne (DEU): Richard III

Richard är anskrämlig. Han föddes för tidigt och är en missbildad, haltande, puckelryggig krympling. Han spelar ut sina rivaler mot varandra med politisk list, utnyttjar skrupellöst andras äregirighet för egna syften och skrider oskadd genom ett enormt blodbad tills det inte längre finns några hinder mellan honom och tronen. I Schaubühnes uppsättning har Shakespeares klassiska text översatts och bearbetats av den tyske dramatikern Marius von Mayenburg. För regin står den prisbelönte och omtalade Thomas Ostermeier.

Läs mer

Riksteatret/Nationaltheatret (NOR): Enskilda samtal

Vad gör vi med våra djupaste hemligheter? Vad gör det med oss? Liv Ullmanns uppsättning av Enskilda samtal, som hon också filmatiserat med stor internationell framgång, handlar om Anna som på mer än ett sätt måste betala sanningens pris. Dramat är baserat på historien om Ingmar Bergmans mors liv och är en berättelse som Bergman menade att bara Liv Ullmann kunde berätta. 

Läs mer

Maxim Gorki Theater (DEU): Det säger mig ingenting, det så kallade därute

I Det säger mig ingenting, det så kallade därute (Es sagt mir nichts, das sogenannte Draußen) börjar en ung kvinna med rasande bitsk komik att göra en inventering av sina egna och andra kvinnors reaktioner på sin omvärld med kvinnobilder från reklam och media och våld på stadens gator. Det säger mig ingenting, det så kallade därute valdes av facktidskriften Theater Heute till årets tyskspråkiga pjäs 2014.

Läs mer

tg STAN (BEL): Scener ur ett äktenskap

Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap gjordes ursprungligen som en serie i sex delar för Sveriges Television med Liv Ullmann och Erland Josephson i huvudrollerna. Historien om Johan och Mariannes äktenskap i upplösning utspelar sig i sex avsnitt under en tidsperiod av 20 år. Bergman skildrar viktiga skeenden i parets liv, observerar de egenheter som uppstår när man delar liv och gestaltar några scener ur äktenskapet.

Läs mer

tg STAN (BEL): Efter repetitionen

I Efter repetitionen från belgiska tg STAN sitter en åldrande teaterchef och minns teaterns tidigare uppsättningar av Strindbergs Ett drömspel, som han nu regisserar för femte gången, när han blir avbruten av en ung entusiastisk skådespelerska. Hon vill prata om sin nu mer avlidna mor, också hon skådespelerska, en kvinna som teaterchefen en gång varit förälskad i.

Läs mer

Toneelgroep Amsterdam (NLD): Vox Humana

I Vox Humana talar en ensam skådespelerska i telefon med en älskare från ett förhållande som just tagit slut. Den namnlösa kvinnan kastas mellan starka känslor när hon försöker förstå mannen som lämnat henne, och även sig själv. Det blir ovanligt och obehagligt voyeuristiskt, också för att vara teater. Regissören Ivo van Hove gör det hela tydligt genom att placera skådespelerskan i ett litet lådliknande rum bakom ett stort fönster genom vilket publiken skärskådar henne. Man får känslan av att hon är fångad i sin egen lägenhet där hon rör sig som ett djur i bur.

Läs mer

Det Norske Teatret (NOR): Klaga månde Elektra

"Detta är teater av internationell klass", skrev Aftenpostens kritiker efter premiären av Klaga månde Elektra(Sorga kler Elektra) på Det Norske Teatret 2012. Eugene O’Neills familjedrama är baserat på den grekiska tragedin Orestien och utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget.  I Eirik Stubøs regi och med jazzmusiker på scen har tragedin om familjen Mannons undergång på ett märkligt vis blivit ett festtåg på väg ned mot det själens dystraste mörker. Traditionella låtar från den stora amerikanska sångboken blandas med rockballader i nytolkningar av ensemblen och en jazztrio.

Läs mer

Salon Madame Nielsen (DNK)

Under Bergmanfestivalen kommer den danske författaren och performancekonstnären Madame Nielsen med sitt entourage till Stockholm och flyttar in i en exklusiv hotellsvit på ett av stadens fina gamla hotell. Här kommer hon vissa utvalda kvällar att öppna upp sin Salon Madame Nielsen för Stockholms invånare. Tillsammans med sin ledsagare Sailor Toldam och inbjudna gäster underhåller hon med sånger, berättelser och kåserier över tidens brännheta ämnen. Bland annat berättar hon om sina upplevelser i ”flyktingströmmen”, som hon under hösten 2015 vandrade i och följde med upp genom Europa från Grekland till Danmark, en bildningsresa som hon senare har skrivit om i bildningsromanen INVASIONEN. 

Läs mer

Dramaten&

Dramaten& Bergmanfestivalen

Under festivaldagarna kommer Dramaten& att erbjuda ett myller av samtal och möten kring de Bergmanska ämnena sorg, drömmar och misslyckanden. Det blir fördjupningar och samtal men också läsningar, lyssningar, musik och föreläsningar. Dramaten fungerar som en mötesplats och en möjlighet för publiken att utforska sin egen roll i dessa kreativa möten.

Mer information om medverkande, datum och tider för evenemangen kommer snart.

Läsning: Nyupptäckt pjäs av Ingmar Bergman

Under hösten 2016 sätter Sveriges Radios Radioteatern upp ett av Ingmar Bergmans hittills okända och ospelade manuskript i ett unikt, ännu hemligt projekt. Under Bergmanfestivalen får vi lyssna till utdrag ur arbetet med läsning ur manuset och möta de medverkande i uppsättningen. Mer information kommer närmare festivalen.

I samarbete med Sveriges Radio

Föreställning på repsal 1: Wild Minds

Wild Minds är en dokumentär performance där vi möter fyra personer besatta av sina dagdrömmar. Regissören och dramatikern Marcus Lindeen har intervjuat människor i USA som identifierar sig som tvångsmässiga dagdrömmare och som tvingats söka hjälp för sina livliga fantasier. Historierna framförs live i en intim repsalsmiljö av skådespelare som simultantolkar dokumentära röster till nykomponerad musik av Hans Appelqvist. Föreställningen valdes förra året ut till Scenkonstbiennalen och gästspelar under våren på Schaubühne i Berlin.

Läs mer

Lyssning: Bergman som radiodramaregissör

Under årens lopp har dryga 40 föreställningar signerats av Ingmar Bergman på Sveriges Radios Radioteatern. Främst i egenskap av regissör, men också som dramatiker. Vem var Ingmar Bergman som radiodramaregissör och hur såg hans arbete med skådespelarna ut? Möt de som arbetat med Bergman på Radioteatern och lyssna till utdrag där man får höra Bergman arbeta: inspelat när bandet gick innan och efter själva pjäsens inspelning.

I samarbete med Sveriges Radio

Två samtal med David Grossman

David Grossman är en av Israels mest kända författare och en ihärdig regimkritiker. Hans förra roman på svenska, den hyllade På flykt från ett sorgebud, skildrar den israeliska vardagen i skuggan av tre generationers krig. Boken Fallen ur tiden ligger till grund för Suzanne Ostens uppsättning Falla ur tiden och tar sin utgångspunkt i Grossmans sorg efter att ha förlorat sin 21-årige son i krig. Under Bergmanfestivalen medverkar författaren i två samtal, ett med regissören Suzanne Osten (på Bajit, i samarbete med Judiska Församlingen) och ett med journalisten Johar Bendjelloul.

4 x Bergman: samtal med Leif Zern

Leif Zern är en av Sveriges mest kända och respekterade teaterkritiker. 1993 gav han ut ”Se Bergman”, en bok om Ingmar Bergmans konstnärskap. Där skriver han bland annat: ”egenarten i Bergmans estetik föddes ur dialektiken mellan film och teater. Ingen annan modern filmregissör har i samma utsträckning använt skådespelaren som sitt instrument.” 4 x Bergman är ett seminarium i fyra delar där vi får höra Leif Zern i samtal med fyra Bergmankännare.

Föreläsning och workshop: Publikarbete - En teater för hela staden

Medlemmar från teaterkompaniet Maxim Gorki Theater i Berlin berättar om sina erfarenheter och metoder för att nå ut till nya publikgrupper. Teaterns konstnärliga ledare Shermin Langhoff och Jens Hillje beskriver sin vision för teatern på följande vis: “Gorki är för hela staden, och det inkluderar alla människor som har kommit till staden de senaste årtiondena (…) Vi inbjuder er alla till ett publikt utrymme där människans villkor och vår identitetskonflikt kommer att speglas genom konsten att skapa teater och konsten att se teater. På detta sätt vill vi bidra till en djupgående debatt om att leva tillsammans i dagens pluralistiska samhälle. Hur har vi blivit de vi är, det vi är? Och vilka vill vi vara i framtiden? Man skulle också kunna säga: vem är detta ’vi’?”

Seminarium: Det fruktbara misslyckandet

Efter att ha fått tillgång till Ingmar Bergmans arkiv skapade regissören Marcus Lindeen föreställningen Arkivet för orealiserbara drömmar och visioner för Stockholms Stadsteater. Vad betydde Bergmans misslyckade projekt för att komma fram till de filmer som gjorde honom världsberömd? Finns det i samtidens krav på effektivitet utrymme för prövande och misslyckande? Dramaten& bjuder in flera röster från både konsten och vetenskapens fält som talar om misslyckanden – för Bergman och för dem själva. Står synen på misslyckande i direkt förhållande till kreativitet?

Introduktioner till föreställningarna

Introduktioner ges till såväl gästspel som Dramatens egna produktioner. Kom en stund innan föreställningen och lär dig mer om pjäsen, dramatikern och det gästande kompaniet av dramaturger från Dramaten eller de gästande teatrarna.

Samtal efter gästspelen

Stanna kvar efter föreställningen och lyssna till ett samtal om arbetet bakom de gästande produktionerna. Medverkar gör regissör och delar av ensemblen från det gästande kompaniet. Samtalen leds av Dramatens dramaturger.

För mer information om Bergmanfestivalen kontakta bergmanfestivalen@dramaten.se
eller projektledare Ulrika Josephsson, ulrika.josephsson@dramaten.se