Unga Dramaten

Unga Dramatens föreställningar riktar sig till en ung publik (från 5 år och uppåt), ända upp till ung vuxen ålder. Vi arbetar i huvudsak med nyskriven svensk dramatik, men gör också klassiker i nytolkning. Ställer oss ständigt frågor om vad som rör sig inne i unga människors huvuden: hur ser deras drömmar ut, deras längtan och visioner? Vad oroar dem och vad roar? Vi ställer frågor om identitet, genus och familjen. Ständigt på jakt efter nya berättelser som gestaltar vår tid.

Nu har Unga Dramaten en central plats inne i teaterhuset på Nybroplan. Våra scener för barn och unga är Målarsalen och Tornrummet.

Pussy Riot

Masha Gessens bok om Pussy Riot blir teater

Vi möter tre unga ryska kvinnor som brinner av lust av att förändra samhället. De är feminister. Rebeller. Människor. Men deras kamp för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter möter hårt motstånd.

Pussy Riot - en punkbön av Irena Kraus är baserad på den ryskamerikanska journalisten Masha Gessens bok Ord kan krossa betong

Läs mer

Extrainsatt Potatiskväll!

Välkommen till en helkväll i potatisens tecken. Vi ser Potatisrebellerna, samlas kring en utsökt vichyssoise och lyssnar på Richard Tellström (fil dr i måltidskunskap, känd bl a från Historieätarna) som berättar om potatisens äventyr i Sverige. 

Richard tilldelades 2009 Stora potatispriset av Potatisakademien i Alingsås "för sitt arbete med att sätta ord på hur potatis smakar, potatisens smakord, samt för spridandet av dessa kunskaper", så han vet vad han pratar om.

Det här är matkultur i bokstavlig bemärkelse, helt enkelt! Välkommen stor som liten!

När: 17 december kl 18.00-ca 20.45
Plats: Tornrummet/Dramaten
Pris: ord 250 kr, ung 100 kr, dryck tillkommer

Köp biljett till en helkväll med potatis

En vindlande resa genom potatisens historia

Äntligen får en potatis inta scenen! Och den är arg. Vem tänker på den lilla knölen? Och ändå har den en så spännande historia att berätta. Fyrahundra års potatishistoria på en timme.

"Unga Dramatens Agneta Ehrensvärd fortsätter att vilja förmedla folkbildning på ett oemotståndligt vis" DN
"Här tilldelas potatisen en plats i rampljuset" Expressen
"Skådespelarna har stor spelaptit och kryddar med humor och sång" SvD

Läs mer

Existentiellt om ensamhet

När Arazos storasyster Trifa leker med sin nya vän Helin får Arazo inte vara med. Det känns ensamt och hemskt och på natten kommer mörkret, ”nomnomnom”, och försöker dra Arazo med sig. Men - plötsligt dyker Jaget upp med rak rygg och ryter ifrån.

Premiär 25 februari

Läs mer om föreställningen Nomnomnom

Musikaliskt om mens

Mens - the musical är en gränslös musikalisk föreställning för alla som har, ska få eller har haft mens. Och för alla som önskar att de kunde få den. Skriven och regisserad av Rebecka Cardoso. Med nyskriven musik av Safoura Safavi.

"rasande rolig och musikalisk mens-show" Svd
"Kristallkronorna skakar och taket lyfter på Dramatenhuset" Expressen
"Det är dynamiskt, lekfullt och lyckat." Tiina Rosenberg Feministiskt perspektiv

Läs mer

Liv Strömquist är tillbaka

Succéföreställningen Liv Strömquist tänker på dig! som under 2014 spelat för slutsålda salonger på Elverket spelar nu på Lilla scenen.

”skratt-tårarna rinner” Aftonbladet
"Genial” "Roligare kan det nästan inte bli". DN
"det viktiga som sägs görs med sån schwung" SR
"suveränt orkestrerad" SvD

Läs mer