Swede Hollowav Ola Larsmo

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Urpremiär: 8 november 2017, Elverket
Speltid: Cirka 3 timmar och 10 minuter, inklusive paus

Läs mer

”Mørk-Eidem fångar skickligt och lekfullt hela romanen och dess komplexa tyngd, dess aktualitet och språklighet” DN
”skriker av aktualitet” UNT
”en kärleksfull bild av svenskarna på samhällets botten i det nya landet” SvD
”en dösmart scenografi” Kulturnytt

Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota. 

Året är 1897. Några av alla de svenskar som sökt lyckan i Amerika har hamnat i en liten industristad där fattiga svenskar är förpassade till en skitig och ofta översvämmad ravin mitt i staden. Där kämpar de för att klara dagen – och drömmer om en bättre framtid. Här möter vi deras tidlösa berättelser i närbild, i en ovanligt intim och avskalad uppsättning av regissören Alexander Mørk-Eidem.

Swede Hollow baseras på Ola Larsmos hyllade bok från 2016 med samma namn, som visar hur de flesta av svenskarna som sökte lyckan i Den Nya Världen inte hamnade på landsbygden som Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina. De stannade i de stora städerna, fick slita ont på fabriker. De blev inte omgående en del av det amerikanska samhället utan höll sig för sig själva, lärde sig inte engelska, levde ur hand i mun. De hade nog med att överleva.

Välkommen till ett annorlunda Elverket där publiken tar plats på golvet och kommer närmare spelet än någonsin. Bänkraderna är borta, i stället sitter man på kuddar (eller bänkar om man behöver). Vi ber er även ta av skorna. Publikvärdar finns på plats för att hjälpa dig tillrätta.

Uppsättningen ingår i ett större tema om Amerika på Elverket.

Regissören Alexander Mørk-Eidem är känd för en lång rad succéuppsättningar på Kulturhuset/Stadsteatern och har på Dramaten tidigare satt upp Rampfeber av Michael Frayn och Ivanov av Leo Tolstoj.

Biljetter

Bakom kulisserna

 

Swede Hollow – Samtal

USA: Makt och inflytande

USA:s maktposition är inte längre självklar på den internationella arenan. Vilken betydelse får det i utrikespolitiken, och för oss i Sverige? Tillsammans med Utrikespolitiska Institutet bjuder vi in till ett seminarium om USA:s globala inflytande.

Maktskiftet i Washington i januari 2017 har inneburit en stor omläggning i amerikansk politik, med potentiellt stort genomslag i världspolitiken. En starkt nationalistisk och isolationistisk ton har använts i utrikespolitiken då frihandels- och klimatavtal rivits upp, och osäkerheten kring hur USA ska agera internationellt är stor.

Vilken är USA:s roll och inflytande i världen idag? Vilken är dess självbild? Hur förhåller sig USA till den nya världsordningen (vilken den nu är?), och hur påverkas vi i Sverige av detta?

Talare:
Sanna Torén Björling, journalist på Dagens Nyheter, senast utsänd som korrespondent i Washington
Karin Henriksson, USA-korrespondent för bl.a. Svenska Dagbladet, bosatt i Washington D.C. och författare till biografin Trump – Miljarderna, medierna och makten
Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på UI och professor emeritus i statsvetenskap vid Försvarshögskolan

Seminariet modererades av Ylva Pettersson, programsamordnare på UI.

Seminariet var det första i en serie av tre samtal på temat USA:s globala roll. De övriga seminarierna är:
Störst går först? – USA och Kinas relationer och den nya världsordningen (14 februari 2018)
HBTQI-personers rättigheter nu och då – en global utblick (12 mars 2018)