Kafka-Fragmenteav György Kurtág

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Kafka-Fragmente

Den 6 december klockan 19, Lilla scenen
Längd:
Samtal 50 min, paus 15 min, konsert 60 min.

Kafka på ett helt nytt sätt! 

Hovsångerskan Elin Rombo och violinisten Anders Kjellberg Nilsson framför György Kurtágs fascinerande Kafka-Fragmente, en unik och monumental utforskning av Franz Kafkas värld.

Följ med på en reflekterande, dramatiskt och humoristisk resa för sång och violin komponerat av en av samtidens mest intressanta europeiska kompositörer. Texterna är hämtade från Franz Kafkas brev och dagböcker och nyanserar bilden av den tjeckiska mästaren av melankolisk mystik och svart humor.  

Konserten inleds med tre korta introduktioner av, och ett samtal mellan, Paul Griffiths(musikkritiker och författare), Aris Fioretos, (författare och översättare), och Tomas Kafka (diplomat och översättare av tyskspråkig litteratur). Dessutom visas en filmad intervju med kompositören som i år fyllt 90 år.

György Kurtág är en ungersk tonsättare och pianist med en lång och rik karriär. Han föddes 1926, flyttade till Paris efter den dramatiska Ungernrevolten 1956 och studerade för framstående tonsättare som Olivier Messiaen och Darius Milhaud. Han publicerade sitt första stycke, en stråkkvartett, 1959, och är aktiv än idag – hans senaste verk, orkesterstycket Petite musique solennelle – En hommage à Pierre Boulez 90, kom så sent som i fjol.

Kurtág skrev Kafka-Fragmente i mitten av 80-talet efter att i många år ha samlat på sig fragment från Franz Kafkas anteckningsböcker, dagböcker och brev. Det är ett verk som på en och samma gång är en sångcykel, en dagbok (såväl för Kafka som för Kurtág), en duett mellan vokalist och violinist och även som ett slags musikteater. 

Läs mer

Sopranen Elin Rombo är utbildad vid Brandon University Queen Elisabeth II i Canada samt vid Operahögskolan i Stockholm, där hon tog examen 2003. Hon debuterade redan under sin studietid på Kungliga Operan som Christa i Janáceks Fallet Makropoulos. Elin har mottagit en rad stipendier och utmärkelser, bland dem Jenny Lind-stipendiet 1999, Bernadottestipendiet 2003, Kungliga Musikaliska Akademiens Stipendium, samt Birgit Nilsson-stipendiet 2009. I november 2013 utnämndes Elin Rombo till hovsångerska. Hon var sommaren 2016 år gäst i Allsång på Skansen i SVT.

Anders Kjellberg Nilsson är en av Norges mest aktiva violinister. Han har uppträtt som solist med alla norska symfoniorkestrar och har även ägnat sig åt kammarmusik. Han spelar både violin och viola och har samarbetat med artister som Truls Mørk, Janine Jansen and Martin Fröst. Han har också varit konstnärlig ledare för Hardanger Musikfest, en årlig festival för kammarmusik och folkmusik.

För regi står Lizzie Oved Scheja. Föreställningen är ett samarbete mellan Dramaten& och Judisk Kultur i Sverige med stöd av Musikverket, Kulturrådet och Stockholms Stad.


Presenteras av Dramaten&

Biljetter

Bilder från uppsättningen