Utvandrarnaav Vilhelm Moberg i dramatisering av Irena Kraus

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Speltid: Ca 3 timmar och 35 minuter, inklusive paus

"Svindlande vackert och tidlöst drama" DN
"Det är en unik iscensättning som suveränt blandar bredd med humor och dansinslag" SvD
"som en smäck i samtiden" SR Kulturnytt

Rolf Lassgård och Stina Ekblad är Karl-Oskar och Kristina i Mats Eks version av Utvandrarna, med scenografi av uppmärksammade fotografen Aida Chehregosha.

Bondparet Karl-Oskar och Kristina kämpar med steniga åkrar som vägrar att ge lön för mödan. Skulderna växer. Hungern plågar. Amerika, det förlovade landet som de vet så lite om, lockar med rykten om frihet och rika jordar. 

Läs mer

Och när en av döttrarna dör finns det inget som håller dem kvar. De gör sig redo för att lämna allt de känner till och påbörja den mödosamma resan till andra sidan jorden. Till sällskap får de en rad människor som var och en har sitt skäl att söka lyckan i främmande land. Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna är en av den svenska litteraturens verkliga klassiker, och en hörnsten i historieskrivningen om den stora svenska utvandringen under 1800-talet. Här möter vi ett förindustriellt Sverige där de flesta är bönder, fasta i strikta hierarkier, där kyrkans ord är lag, psalmboken används flitigt och Darwin ännu inte publicerat sina idéer.

Regisserar gör Mats Ek, som senast på Dramaten satte upp succén Spöksonaten. Då liksom nu i samarbete med dramatikern och dramaturgen Irena Kraus. Hon har nu gjort en helt ny dramatisering av Utvandrarna för Dramatens räkning.

Starkt ljus från LED-skärmar förekommer i föreställningen. 
Platserna på parkettens första rader säljs till reducerat pris på grund av begränsad siktvinkel.

Biljetter

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Publiken diskuterar Utvandrarna

I denna podcastserie låter vi publiken komma till tals! I detta avsnitt samtalar teaterbesökarna Rojda Sekersöz, Yvonne Johansson och Tobias Eltell om Utvandrarna.

Hur gör man en pjäs av Utvandrarna?

Dramaturg Irena Kraus berättar om arbetsprocessen att göra teater av Vilhelm Mobergs roman Utvandrarna.