20 novemberav Lars Norén

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Nypremiär: 19 april 2017, Målarsalen
Speltid: 1 timme utan paus

”En iscensättning som drabbar alla, oavsett ålder” SvD
”Sofia Jupithers uppsättning av ”20 november”, med David Fukamachi Regnfors rolltolkning, är självlysande och, i sin återhållna form, ett synliggörande av en fruktansvärd verklighet vi oftast vägrar att se” DN
"Regin är gjord med finess och David Fukamachi Regnfors spelar med bräcklig destruktivitet" Le Monde
"David Fukamachi Regnfors/Sebastian ger oss nycklarna till förståelse" La Provance
"Perfekt, radikal, upprorisk, med sällsynt finess" Vaucluse
"20 november lyfter oerhört relevanta och effektfulla frågor" Toute la Culture

Läs mer

Sebastian är 18 år och vilse. Han passar ingenstans. År av utfrysning och mobbning har gjort honom isolerad. Hans plats på jorden, i samhället, i skolan blir allt mer otydlig och med osäkerheten följer en frustration som pulserar snabbare och hårdare för var dag. Något måste göras.

Mina handlingar
är helt enkelt resultatet
av er värld

En värld som inte ville låta mig
vara den jag är
Ni skrattade ut mig

20 november är på samma gång ett porträtt av en ensam pojke som försöker återskapa sitt värde, som det är en inblick i den allmänmänskliga naturen.

Pjäsen kom till i ett samarbete mellan Lars Norén och den tyska skådespelaren Anne Tismer i en tid då Tyskland läkte såren efter en skolmassaker då flera skadades och en dog. Den unge förövaren Sebastian la ut personligt och känslomässigt material på nätet innan han genomförde sin attack den 20 november 2006.

Kan jag inte leva med mening
ska jag i alla fall
dö med mening

Med Sebastians egna texter som grund skrev Lars Norén pjäsen som hade urpremiär 2007.  Efter det har den spelats om och om igen i flera olika uppsättningar i många olika länder, bl a Tyskland, Frankrike, Mexiko, Grekland, Spanien, Portugal och Kanada. 

Premiären av denna uppsättning skedde på den prestigefyllda teaterfestivalen Festival d’ Avignon i juli 2016. Den svenska premiären blev på Uppsala stadsteater hösten 2016, därefter kom uppsättningen till Dramaten.

Föreställningen är producerad av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten och Uppsala Stadsteater. Produktionen genomförs med stöd av Stockholms Stad.

Biljetter

Scenografi och kostym

Erlend Birkeland

Ljus

Ellen Ruge