Tigernav Gianina Carbunariu

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Tigern - En europeisk mockumentär

Sverigepremiär: 4 september, Lilla scenen 
Speltid: ca 1 timme och 20 minuter, ingen paus

"smart och svart humoristisk pratpjäs" DN
"missa inte en ovanligt nutida pjäs!" SvD
"så rörande och så vacker och passar i stort sett alla åldrar” SR Kulturnytt

I den lilla europeiska staden med sitt typiska medeltida torg och sina invanda mönster och traditioner rymmer plötsligt en tiger från den zoologiska parken. Panik och kaos utbryter och i efterhand försöker befolkningen förstå vad som egentligen hände. I sin nyskrivna pjäs Tigern, inspirerad av en verklig händelse, tar den hyllade rumänska dramatikern Gianina Carbunariu ett skarpt och humoristiskt grepp om människans rädsla för det främmande.

Läs mer

Humoristiskt, ömsint och skarpt berättar Tigern om hur osäkerheten inför framtiden förändrar våra attityder och förhållningssätt till människorna runt omkring oss.

Tigern är en produktion av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Dramaten, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern och Örebro Länsteater. Produktionen genomförs med stöd av Kulturbryggan, PostkodLotteriets Kulturstiftelse, Stockholms stad, Kulturrådet, Pro Suecia Foundation och Rumänska Kulturinstitutet.

Biljetter

Översättning

Inger Johansson

Scenografi

Erlend Birkeland

Ljus

Ellen Ruge

Kostym

Maria Geber

Bilder från uppsättningen

Bakom kulisserna

Samtal efter Tigern

Delar av ensemblen samtalar och berättar om arbetsprocessen och repetitionerna med föreställningen Tigern av den rumänska dramatikern Gianina Carbunariu i regi av Sofia Jupither. Dramatens dramaturg Jacob Hirdwall leder samtalet.

Samtalet genomförs i samarbete med Jupither Josephsson Theatre Company och Dramaten&, med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse. Fri entré, alla är välkomna.

22 januari, 10 min efter föreställningen, Lilla scenen.


Samtal efter Tigern

I samtalet efter kvällens föreställning medverkar Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare Röda Korset, Ingrid Lomfors, överintendent Forum för Levande Historia, och Lawen Mohtadi, förläggare. Bosse Lindquist, producent SVT Dokumentär, leder samtalet utifrån föreställningens tematik och kopplar det till vår egen vardag i Sverige. Hur har höstens ökande tillströmning av flyktingar påverkat oss, såväl i samhället i stort som för den enskilda individen? Hur hanterar vi respektive har hanterat situationen?

Samtalet genomförs i samarbete med Jupither Josephsson Theatre Company och Dramaten&, med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse. Fri entré, alla är välkomna.


26 januari, 10 min efter föreställningen, Lilla scenen.

Samtal med rumänska dramatikern Gianina Cărbunariu

Samtal efter en föreställning av Tigern av den rumänska dramatikern Gianina Cărbunariu.

Med Gianina Cărbunariu, regissören Sofia Jupither och Hynek Pallas, kulturjournalist och doktor i filmvetenskap. Moderator är Anna Furumark, projektledare Heterogena kulturarv/Regionmuseet Kristianstad.