Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Ivanovav Anton Tjechov, i en ny version av Alexander Mørk-Eidem

Om uppsättningen

Premiär: 27 oktober 2016, Stora scenen
Speltid: 3 timmar och 15 minuter inklusive paus

Endast ett fåtal föreställningar kvar!

"Shanti Roney är genial som Ivanov" SvD
"Mørk-Eidem har fingertoppskänsla för nuet och gör det omöjligt att inte känna igen sig." DN
"lysande scenkonst" SR Kulturnytt
"Samtiden finns hela tiden där: clownmasker, flyktingförläggning som business, tonåringen med sin mobil. Tonträffen total." SR Kulturnytt
"en smart samtidsversion" Aftonbladet
"Som sig bör när det vankas Tjechov är det plågsamt tragiskt. Och vansinnigt roligt." UNT
"Regin är genialisk och Shanti Roneys gestaltning av Ivanov är näst intill magiskt bra!" TeaterStockholm.se
”Lysande Tjechov med extra allt (...) Ivanov på Dramaten är att kliva rakt in i livet, med alla dess motsägelser, alla dess ofullständigheter.” Borås Tidning

Ivanov har gått in i väggen. Han är knäckt. Inte så konstigt kanske när frun – som han inte ens längre älskar! – är döende, tjejen på granngården lockar, skulderna växer som ogräs och vännerna misstror allt han gör.  Och vad är egentligen poängen med att vara en anständig människa om ingen annan är det?

Alexander Mørk-Eidem, som tidigare hyllats för sina uppdaterade och humoristiska Tjechov-uppsättningar, placerar Ivanov på ett ekologiskt skogsbruk i Norrland. Men det är inte så idylliskt som det låter. Ivanovs gröna vågen-energi är slut. Som tur är finns det alkohol, en hoppborg och power tools!

Det ryska och svåröversatta ordet ”poshlost” – som innebär en blandning av vulgaritet, småaktighet, själslig tomhet och allmänt låga mänskliga egenskaper – vilar tungt över Ivanov. Han har länge försökt vara en världsförbättrare, men nu har alla hans idealistiska projekt gått åt skogen och han har bara sin anständighet kvar. 

Läs mer

Anton Tjechov (1860-1904) räknas som en av världshistoriens främsta författare, ständigt aktuell på teaterscener med sina sena mästerverk MåsenOnkel VanjaTre systrar och Körsbärsträdgården som alla skrevs mellan 1895 och 1904. Ivanov tillhör hans något mindre kända verk men har ändå satts upp många gånger sedan premiären 1887. Tjechov fick en beställning på en komedi, men efter att ha skrivit i tio dagar hade han färdigställt ett mäktigt drama i fyra akter, precis så mångfasetterat och melankoliskt som bara han kunde. Men humorn finns hela tiden i bakgrunden, även om den är svart.

Alexander Mørk-Eidem debuterade som Dramatenregissör med Rampfeber tidigare i år. Dessförinnan har satt upp många succéer på Kulturhuset Stadsteatern, däribland Tjechovs Tre systrar som blev en stor framgång både hos publiken och bland kritiker. Svenska Dagbladets Lars Ring kallade uppsättningen för ”ett storverk” i sin recension, ”en suverän tolkning som på en gång är lättillgänglig och sofistikerad” och påpekade att regissören är ”en utomordentlig personinstruktör”. Samma tidnings Ylva Lagercrantz skrev att Alexander Mørk-Eidem ”har bjudit publiken på ännu en lyckad teaterfest” i recensionen av hans uppsättning av den tidiga Tjechovpjäsen Lycka. Han har även satt upp Onkel Vanja i Det Kongelige Teater i Köpenhamn och Måsen i Det Norske Teatret i Oslo. Det är alltså med van hand som Mørk-Eidem nu än en gång beträder Tjechovland. En stor händelse för alla teaterälskare.

För scenografi står Erlend Birkeland, som även samarbetade med Alexander Mørk-Eidem i Rampfeber och tidigare gjort scenografi till bland annat Tigern, Ett dockhem och Alice i underlandet.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Biljetter släpps kl. 12

Översättning

Staffan Skott

Scenografi och kostym

Erlend Birkeland

Ljus

Ellen Ruge

Peruk och mask

Linda Hyllengren

Musik

Goran Kajfeš

Bilder från uppsättningen

Reaktioner