Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

I lodjurets timmaav Per Olov Enquist

Om uppsättningen

Nypremiär: 11 oktober 2017, Lilla scenen
Speltid: 1 timme och 30 minuter, utan paus

"En stilla, minimalistiskt välspelad predikan om att hitta hem (...) 'I lodjurets timma' är en modern klassiker" SvD
"Ett självlysande själsdrama (...) storslaget genomfört" Cora
"Den trehövdade ensemblen strålar i Dramatens uppsättning av P O Enquists existentiella thriller (...) Michael Jonsson, Ingela Olsson och Nina Fex är en fenomenal trio som påminner om att teater också handlar om ett under" Dagens Nyheter
"Det är vackert, mycket stämningsfullt." Expressen
"en skimrande vacker, poetisk text" SR Kulturnytt
"dramat är ett mästerverk" Kulturbloggen
"Lysande mörkt trosdrama" UNT

En pojke är internerad på sluten anstalt. Han har mördat två människor som flyttat in i morfaderns gamla hus, huset där han växte upp. Han får en katt i cellen som en del av ett psykologiskt försök, för att väcka hans empati. Men experimentet spårar ur och forskaren kallar in en präst som hjälp. Snart dras prästen in i pojkens märkligt lockande föreställningsvärld. Vad är en människa? Och vad förändrar en människa? 

Här berör Enquist samma tema som i den besläktade romanen Nedstörtad ängel. Han visar oss kärlekens vackraste sidor, men också hur den kan leda till fruktansvärda saker. Han blir advokat för de som inte kan försvara sig, visar hur vanskligt det är att dra gränser mellan sjukt och friskt och hur sårbara vi är i mötet med det oförklarliga.

Läs mer

Per Olov Enquist är en av Sveriges största författare med en lång rad hyllade romaner och pjäserbakom sig. Han har belönats med nationella och internationella priser, bland annat Eyvind Johnsonpriset, Augustpriset (två gånger) och Nelly Sachs pris. Han debuterade som dramatiker med Tribadernas natt (1975), som liksom I lodjurets timma (1988) hade sin urpremiär på Dramaten. 2013 blev I lodjurets timma film med bland andra Sofie Gråbøl, känd från danska serien Brottet.

Johannes Holmen Dahl, som nyligen gick ut Teaterhögskolan i Oslo, debuterade som regissör på Dramaten med Jon Fosses Barnet 2015.

Hör PO Enquist berätta om hur han skrev I Lodjurets timma i ett klipp från Dramatens vårsamling (öppnas i nytt fönster).

Textade föreställningar 29/5 och 5/6.
Läs mer om våra textade föreställningar

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Det finns inga kommande föreställningar

Medverkande

Scenografi och kostym

Magdalena Åberg

Ljus

Torben Lendorph

Peruk och mask

Thea Holmberg Kristensen

Bakom kulisserna

Introduktion till uppsättningen

Författaren och dramatikern PO Enquist berättar om pjäsen I lodjurets timma.

Musik ur föreställningen

 

Himlaharpan av Gaute Tønder