Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Fäder och sönerav Brian Friel efter Ivan Turgenev

Om uppsättningen

Premiär: 10 december 2016, Lilla scenen
Längd: 3 timmar inklusive paus

"framför allt är det här skådespelarnas teater" SvD
"Föreställningen är fascinerande." Kulturbloggen
"utryme för skådespelarna att briljera" DN
"lyckad och mycket sevärd" Teateristan.se

Läs mer

Går det att älska när man är övertygad om att allt är meningslöst?

Det är sommarlov. Studenten Arkadij kommer till sin fars gods tillsammans med vännen Bazarov. De är båda radikala nihilister och vill förändra samhället i grunden – i synnerhet Bazarov. Farbrodern Pavel är inte imponerad och håller allt de säger för struntprat. Klyftan är avgrundsdjup.

Hur påverkas de två vännerna av mötet med den handlingskraftiga unga änkan Anna och hennes lillasyster Katja? Och hur går starka familjeband ihop med kaxig idealism? De två studenternas politiska övertygelse och vänskap utsätts för en rad prövningar.

Fäder och söner beskriver på ett igenkännbart och roligt sätt den eviga krocken mellan generationerna och sätter samtidigt fingret på en av samtidens ömmaste punkter: Radikalisering och oförmågan att se bortom sina fördomar. Det är stad mot land, överklass mot underklass, verklighet mot utopi, män mot kvinnor, nytänkande mot traditioner.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Biljetterna släpps tisdag 30 augusti kl. 12.00

Medverkande

Bramberg Kicki

Kicki Bramberg

Arina Bazarov

Åström Anna

Anna Åström

Dunjasja

Översättning

Ragnar Strömberg

Scenografi och kostym

Magdalena Åberg

Ljus

Andreas Fuchs

Peruk och mask

Barbro Forsgårdh

Bakom kulisserna

Om regissören

Den norske regissören Runar Hodne gör sin Dramatendebut med Turgenevs romanklassiker i en hyllad scenversion av den irländske dramatikern Brian Friel. Romanen gavs ut 1862, i en inflammerad tid i tsardömet Ryssland som ett halvsekel senare skulle brisera i revolution. Det var hos Turgenev som ordet nihilism slog igenom, förkroppsligat av studenten Bazarov. Men Fäder och söner är mer än politik – med ett stort men välbalanserat persongalleri och en ödmjukhet inför människors tillkortakommanden blir det tydligt att Turgenev är Tjechovs föregångare.

Runar Hodne har tidigare bland annat regisserat Shakespeares Othello med Magnus Roosmann i titelrollen på Nationaltheatret i Oslo. Han har också gjort en hyllad uppsättning av Gösta Berlings saga på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.