Nationalismens apostlarav Lucas Svensson, Christian Lollike, Mads Madsen, Kristian Lykkeslett Strømskag

Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Om uppsättningen

Urpremiär: 3 mars 2014, Stora scenen
Speltid: cirka 1 tim och 10 min
Fri entré
Ladda ner manus

Den 3 mars bjuder Dramaten& in till en högaktuell temakväll om nationalism. Föreställningen Nationalismens apostlar, av dramatikerna Lucas Svensson, Christian Lollike, Mads Madsen och Kristian Lykkeslett Strømskag, ges samtidigt i tre länder. Alexandra Pascalidou leder ett samtal om nationalism och Sveriges Radios Filosofiska rummet spelar in ett avsnitt på teatern.

Nationalismens apostlar - röster från Danmark, Norge och Sverige
En geografiskt utspridd och livestreamad föreställning på temat nationalism som genomförs i samarbete med CaféTeatret i Köpenhamn och Nationaltheatret i Oslo.

Läs mer

I dag är det många som gör sig till språkrör för nationalismen, i Sverige, Norden och världen. Men vad är det för idéer som dessa ”nationalismens apostlar” stödjer sig på? Hur ser den psykologi ut, som inkluderar eller exkluderar individer som bor på ett visst landområde vid en viss tidpunkt? Och vad har nationalismen som begrepp för historisk bakgrund i vår del av världen?

Det är frågor som dramatikerna Christian Lollike och Mads Madsen (Danmark), Kristian Lykkeslett Strømskag (Norge) och Lucas Svensson (Sverige) ställt sig. Resultatet är en föreställning i tre delar. En del framförs live på respektive teater och livestreamas samtidigt till de två övriga teatrarna. Publiken i Köpenhamn, Oslo och Stockholm ser alltså samtidigt samtliga delar. Nationalismens apostlar – röster från Danmark, Norge och Sverige sänds även live på dramaten.se och på metro.se
I Sverige livestreamas Nationalismens apostlar också till tre länsteatrar: Länsteatern på Gotland, Regionteatern Blekinge Kronoberg och Teater Halland.

Vi möter den danska drottningen och EU:s ordförande Barroso. Vi möter en glad trio som gratulerar varandra till att vara Norge. Och vi möter en svensk, bosatt i Köpenhamn, som funderar på om man verkligen måste krossa ägg för att göra en omelett.

Nationalismens apostlar - röster från Danmark, Norge och Sverige
European Dreamspeech av Christian Lollike och Mads Madsen Regi: Christian Lollike (Danmark)
Medverkande: Kirsten Olesen och Steen Stig Lommer

Vi er Norge av Kristian Lykkeslett Strømskag Regi: Mari Vatne Kjeldstadli (Norge)
Medverkande: Birgitte Larsen, Hanne Skille Reitan, Nader Khademi, Nils Golberg Mulvik

Vid det svarta vattnet av Lucas Svensson Regi: Annika Silkeberg (Sverige)
Medverkande: Reuben Sallmander, Ester Uddén, Emma Broomé, Per Sandberg, Andreas Rothlin Svensson, Nanna Blondell och Basia Frydman

Läs om Nationalismens apostlarCaféTeatrets webbplats.

Läs om Nationalismens apostlarNationaltheatrets webbplats.

Biljetter

Bilder från uppsättningen

#NATIONALISMFÖRMIG

Vad är nationalism år 2014? Tidningen Metro och Dramaten& gör gemensam sak och undersöker frågan under valåret. Läs inlägg under #nationalismförmig på Twitter. Se vad nationalism betyder för Dramatens skådespelare i filmklippen nedan.

Läs Metros artiklar på metro.se/nationalismformig

Lotta Tejle: "Till slut suddades alla gränser ut"

Torkel Petersson: "En nation som har ett eget självförtroende är inte rädd för att bjuda in"

Basia Frydman: "Språket förenar"

Ellen Jelinek: "Var jag här från början? Var du här från början?"

Alexander Salzberger: "Det klingar lite bakåtsträvande"

Rolf Lassgård: "Likheterna är större än skillnaderna"

Julia Dufvenius: "Nationalitet - jag tänker solidaritet"

Alexandra Rapaport: "För mig har det en riktigt dålig klang"

Reuben Sallmander: "I mitt lag får alla vara med"

Program på Dramaten 3 mars

Nationalismens apostlar - röster från Danmark, Norge och Sverige

Nationalismens apostlar - röster från Danmark, Norge och Sverige

En föreställning i tre delar. En del framförs live på respektive teater och livestreamas samtidigt till de två övriga teatrarna. Föreställningen sänds även live på dramaten.se

Vid det svarta vattnet

"Världen är våld. Samhället en omelett. Ska du få till en omelett måste du krossa några ägg. Vår vardag är att krossa ägg. En civilisation byggd på äggkrossande."
Så börjar Lucas Svenssons tredjedel av pjässamarbetet Nationalismens apostlar.Vi möter en person som betraktar världen på distans, som från andra sidan Det svarta vattnet. En människa som visserligen har förstått hur världen fungerar – men som inte tycker om det han ser.

Stora scenen kl 19.00-20.00

Alexandra Pascalidou

SAMTAL: Nationalismens apostlar – vilka är de?

Efter föreställningen leder Alexandra Pascalidou en diskussion med Mona Johansson, chefredaktör och ansvarig utgivare för Metro, Reuben Sallmander, skådespelare från Dramaten och Lucas Svensson, dramatiker och upphovsman till Vid det svarta vattnet.
 
Stora scenen kl 20.20

Göran Rosenberg, Filosofiska rummet

P1 Filosofiska rummet

Liveinspelning av radioprogrammet Filosofiska rummet.
Medverkande: Göran Rosenberg, författare
Hans Ruin, professor i filosofi vid Södertörns Högskola samt Annika Ström Melin, Dagens Nyheters EU korrespondent.

Marmorfoajén, kl 21.20

Dramaten& Nationalism

Efter uppmärksammade temakvällar med ämnen som klasskillnader, misslyckade konsumenter och ungdomsarbetslöshet, i samarbete med Sveriges Radio, fortsätter Dramaten& att lyfta in samhällsdebatten på teatern. Under hösten 2013 och våren 2014 har Dramaten& fokuserat på nationalism. Danska CaféTeatret har gästspelat med Christian Lollikes uppmärksammade Manifest 2083 - En föreställning om hur Anders Behring Breivik ser sig själv, höstens och den kommande vårens Spoken Word-kvällar har haft nationalism som tema och den 11 mars genomförs den regisserade läsningen Min flykt, i samarbete med Sveriges Radio, på Målarsalen.