Detta är en arkiverad pjässida, det finns inga planerade föreställningar

Den fjättrade Prometheusav Aischylos

Om uppsättningen

Nypremiär: 15 september, Elverket
Speltid: ca 2 timmar, ingen paus

”smärtsamt vacker, underfundigt rolig” DN
”Att uppleva den vackra texten är en subtil lycka.”
SvD
”Luftigt, lekfullt och utan likhet med någon annan teater” Aftonbladet
”en mycket fin ensemble” Kulturnytt Sveriges Radio

Äntligen nypremiär för 2015 års främsta uppsättning (enligt Svenska Teaterkritikers Förening)!  

Prometheus har utmanat den rådande makten, räddat människorna från döden och gett dem elden. Härskarguden Zeus delar ut ett hårt straff: Prometheus ska för all framtid vara fastkedjad vid en klippa. Men Prometheus vägrar att underkasta sig.

Läs mer

Den fjättrade Prometheus är en tragedi av Aischylos (född på 500-talet f. Kr), baserad på en av de stora grekiska myterna. Upprorsmakaren Prometheus har levt vidare i kulturhistorien och fortsätter att locka, utmana och provocera. När pjäsen kom till Dramaten med premiär hösten 2015 – mer än 2500 år efter att den skrevs – blev det en succé. Uppsättningen tilldelades Svenska Teaterkritikers Förenings årliga teaterpris, en av de mest prestigefyllda utmärkelserna för scenkonst i Sverige. Motiveringen löd:

”Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2015 tilldelas uppsättningen Den fjättrade Prometheus på Elverket/Dramaten i Stockholm, som med lyhördhet mot den klassiska texten gör den tillgänglig i dag. Dialogen framförs till stora delar som reciterande sång med fragment från övriga delar av Prometheustrilogin infogade. Torkel Petersons insats i huvudrollen är en nyansrik rolltolkning och en fysisk bragd. Karl Dunérs regi skapar en drabbande iscensättning av den gåtfulla texten där rummet upplevs både klaustrofobiskt och öppet mot världen.”

Regissören Karl Dunér har tidigare regisserat en lång rad uppsättningar på Dramaten, senast Arne Lygres Jag försvinner. Rollen som Prometheus spelas av Torkel Petersson.

Spelschema

Datum Tid Platstillgång
Biljetter släpps kl. 12

Medverkande

Petersson Torkel

Torkel Petersson

Prometheus

Tejle Lotta

Lotta Tejle

Körledarinnan / Kör

Björk Anna

Anna Björk

Våld / Io / Herakles / Kör

Klinga Hans

Hans Klinga

Hefaistos / Okeanus / Kör

Klinga Elin

Elin Klinga

Makt / Hermes / Kör

Översättning

Jan Stolpe och Lars-Håkan Svensson

Regi och scenografi

Karl Dunér

Mekaniska instrument

Jan Cardell

Peruk och mask

Lena Strandmark

Kostym

Helle Carlsson

Ljus

Jenny André

Bakom kulisserna

Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2015

Den fjättrade Prometheus, som gick på Elverket under hösten 2015, tilldelas Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2015! Detta för att uppsättningen "med lyhördhet mot den klassiska texten gör den tillgänglig i dag. Dialogen framförs till stora delar som reciterande sång med fragment från övriga delar av Prometheustrilogin infogade. Torkel Petersons insats i huvudrollen är en nyansrik rolltolkning och en fysisk bragd. Karl Dunérs regi skapar en drabbande iscensättning av den gåtfulla texten där rummet upplevs både klaustrofobiskt och öppet mot världen."