Den 20 och 21 maj ges Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år på Dramatens lilla scen. En musikalisk föreställning om den samiska kulturen och dess möten med den svenska kulturen. I ensemblen ingår Dramatenskådespelaren Kicki Bramberg.

Tecken ristade på berghällar för tusentals år sedan. Ett 900 år gammalt arabiskt mynt på en nordsamisk offerplats. En sameflicka som sätter fart på den kristna missionen i norr och en samisk prästson som adlas och förhindrar bålbränningar av utpekade nåjder. Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år är en musikalisk resa genom tid och rum. Om hur den samiska historien flätades samman den svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas.

Föreställningen skildrar möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till i dag, med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri.

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år är producerad av Giron sámi teáhter tillsammans med Beaivváš sámi našunála teáhter i Norge, Dramaten, Norrbottensmusiken och Norrlandsoperan som en del av Kulturhuvudstadsåret i Umeå. Föreställningen hade premiär på Norrlandsoperan den 5 mars 2014 och har därefter turnerat i Sverige, Finland och Norge.

Manus: Erik Norberg 
Regi: Lena Engqvist Forslund 
Resarch/kulturcoach: Anne Wuolab 
Scenografi: Ulla Dahlström 
Musik: Svante Henryson 
Kostym: Brita Marakatt Labba 
Mask
: Tira Blixt 
Ljuddesign: Anders Rimpi 
Videodesign: Liselotte Wajstedt 
Ljusdesign: Erik Nordlander 
Teknik: Mårten Eliasson, Janne Pihjala & Per Ekbom 

Skådespelare: Nils Henrik Buljo, Leammuid Biret Rávdná, Kicki Sevä Bramberg, Henrik Gustafsson, Paul Ol Jona Utsi & Marja Lisa Thomasson

Språk: Svenska och samiska
Föreställningslängd: 2 timmar inklusive paus.
Speldatum: 20 och 21 maj, Lilla scenen


För mer information:

Mimmi Fristorp
Pressansvarig
08-6656175
0703-726175
mimmi.fristorp@dramaten.se