Dramaten&

Dramaten& är en rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst. Läs mer om Dramaten&

Aktuella nedslag och teman

Dramaten& fokuserar på temat integritet

2015 fokuserar Dramaten& på temat integritet. Vad har de som tigger på våra gator för rätt till integritet och hur påverkas andra av deras närvaro?  Vad är okej att säga i det offentliga rummet? Och vad menar vi egentligen när vi pratar om en kränkt integritet?

Läs mer

Romsk höst – värdighet och jämlikhet i dagens Europa

I en samtalsserie i delar sätter vi ljus på en av vår tids mest akuta frågor: romernas utsatthet i Europa. Fattigdomen och utestängningen är synlig för en hel kontinent. I många länder lever romer i skjul, romska barn saknar skolgång och möjligheten till försörjning är nästintill obefintlig. Samtalsledare: Josette Bushell-Mingo samt Lawen Moutadi.

Ett samarbete mellan Dramaten, Natur & Kultur och Familjen Robert Weils Stiftelse

Läs mer

Scenkonst

Kärleken kommer att skilja oss åt

Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

"Skaffa dig en biljett till denna magiska föreställning. Se den! Se den! Se den!" Teaterstockholm.se
"Låtarna framförs i följd som en konsert, men befolkas av aviga figurer som man till slut får lika svårt att skiljas från som karaktärerna i en bra roman." DN
"Tonbruket ger musiken tyngd och driv" Svd

Läs mer

Utanförskap och hiphop i Den e vi

Den e vi är en föreställning som bygger på ungdomarns verkliga berättelser om utanförskapets hårda klimat, från små bruksorter och förorter i södra Sverige till samiska byar i norr. Texterna är skrivna av svenska hiphopartister. Uppsättningen är ett samarbete med Teater Fryshuset och kommer att gästa fyra svenska städer under 2016.

Läs mer

Konserter

Konserter på Dramaten

I samarbete med Luger arrangerar Dramaten& konserter med aktuella artister. På Stora scenen har bland andra Linda Pira, Rufus Wainwright, Seinabo Sey, Kleerup, Lykke Li, Jens Lekman, Deportees och Teddybears spelat.

Läsningar och möten

Lunchpoesi & livemusik

Ta en paus med poesi på Dramaten. Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under hösten sin utgångspunkt i svenskt teckenspråk och Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Skådespelare ur Dramatens ensemble samt inbjudna gäster och artister medverkar vid varje tillfälle.  Program: Hannes Meidal. Matig baguette och kaffe ingår.

Se program

Kertész vittnesmål

Dramaten uppmärksammade vittneslitteraturens okrönte mästare. Hédi Fried, Horace Engdahl, Kristina Sandberg, Georg Klein, Birgitta Ohlsson, Peter Wolodarski, Sigrid Combüchen, Stina Ekblad och David Dencik läste ur hans nya bok Den sista tillflykten.  

11 oktober 2015, kl 13.00-14.15, Målarsalen

Läs mer

Samtal och läsning inför Rosenkavaljeren på Operan

Samarbete med Operan: Världen av igår - Om Hugo Hofmannstahl och Richard Strauss

Med läsning ur Stefan Zweigs självbiografiska skildring Världen av igår. En europés minnen (Ersatz förlag) – som inspirerade till filmen Grand Budapest Hotel. Läsning av Julia Dufvenius, skådespelare i Dramatens ensemble. Samtal mellan Operans och Dramatens dramaturger Katarina Aronsson och Magnus Florin.

Guldfoajén, Operan, 10 oktober kl 14.00–14.30

Läs mer på operan.se

Dramaten samarbetar med Stockholm Literature

Den 23-25 oktober medverkar en rad Dramatenskådespelare på festivalen Stockholm Literature på Moderna Museet.

Stockholm Literature introducerar och lyfter fram internationell litteratur och översättning i dialog med andra konstarter. 

Se hela programmet på Moderna Museets webbplats

@dramatenoch

Få våra nyhetsutskick via e-post

Vill du få information om konserter, debatter, introduktioner, ny scenkonst och annat? Klicka här för att skicka e-post till Dramaten& och ange "Önskar nyhetsutskick" i ämnesraden.

Tidigare evenemang

Provokatören på Kulturfestivalen

Inspelat under Kulturfestivalen 2015 i Stockholm.

Spoken word på Dramaten

Spoken word på Dramaten har fyllt såväl foajéer som Stora scenen och de medverkande poeterna, rapparna, musikerna och skådespelarna har med sina ord lockat till både gråt och skratt. 

Läs mer

Kleerup med gäster

Den 27 april 2015 spelade Andreas Kleerup på Dramatens stora scen. Andreas Kleerup släppte 2008 det enormt hyllade albumet Kleerup, där han samarbetade med artister som Robyn, Titiyo, Lykke Li och Marit Bergman. 

Läs mer

Seinabo Sey gjorde succé på Stora scenen

Trots att Seinabo Sey inte har släppt mer än två singlar har hon redan gjort ett imponerande avtryck. Seinabo Sey, en av Sveriges hetaste unga artister, gjorde en unik spelning på Dramatens stora scen. 

Läs mer

Vad är en solidarisk handling?

I P1 om solidaritet, som spelades in live inför publik på Elverket den 20 april, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can. 

P1 om solidaritet är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet. 

Läs mer

Konsert med jj och gästande artister

Den kritikerrosade duon jj gjorde en bejublad konsert på Dramatens stora scen den 27 december, med sällskap av gästartisterna Lorentz, Yung Lean och Thaiboy Digital.

Läs mer

Spoken word från Stora scenen

Den 8 december tog Spoken word plats på Stora scenen för första gången. Föreställningen livesändes. Medverkade gjorde Timbuktu, Kristian Lundberg, Niklas Mesaros, Tiffany Kronlöf och många fler. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Patrick Modiano hyllades på Stora scenen

Dramaten hyllade traditionsenligt årets nobelpristagare 2015 i litteratur med en läsning på Stora scenen som livesändes via dramaten.se. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Publiksamtal om Vintersolstånd - Roland Schimmelpfennig och Staffan Valdemar Holm

Samtal efter föreställning av Vintersolstånd. Tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig samtalar med regissören Staffan Valdemar Holm. På engelska.

Panelsamtal Johanna

Samtal i Marmorfoajén (därav akustiken) efter föreställning av Johanna på Dramatens Stora scen, med dramatikern Mirja Unge, regissören Jenny Andreasson och skådespelaren Nina Zanjani. Moderator: Magnus Florin, Dramatens chefdramaturg.

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen