I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, migrationsströmmar och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar.

Programansvarig för Dramaten& är Helena Seth.

Scenkonst

Dramaten&

Performance Lecture: Musik för en no go-zon

Performance Lecture: Musik för en no go-zon

Måndagen 4 december säger chefsåklagare Lise Tamm att Rinkeby är som en krigszon. Samma helg har tusentals ungdomar suttit i Rinkeby Ungdomens Hus för att se semifinalen och finalen av Ortens Bästa Poet. Ingen annanstans i Sverige samlas så många människor för att se poesi live. Chefsåklagaren föreslår att man ska titta på hur man gjort i Colombia när man avväpnat Farcgerillan, eller El Salvador efter gerillakriget.

Läs mer

Performance Lecture: Om universum

Performance Lecture: Om universum

Vad finns i mörkret mellan stjärnorna? Varför blir det mörkt om natten? Hur skapades universum och vad hände innan The Big Bang? Ulf Danielsson, forskare och människa, ger en kosmisk överblick av universums historia och den mörka energi som ingen egentligen vet något om.

Läs mer

Dramaten& Spoken word

Dramaten& Spoken word

Kärlekshistorien mellan Dramatens publik och konstformen spoken word har vuxit och vuxit, från den blygsamma starten på Lejonkulan till en utsåld föreställning på Stora scenen med en kavalkad av poeter. Därefter koncenterades Dramaten& Spoken word till ett mer intimt format: Lilla scenen och ett färre antal poeter som får större utrymme var och en.

Läs mer

Svenska berättelser på scen

Svenska berättelser på scen

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas behov av att få dela med sig av sina egna berättelser. Nu flyttar berättelserna, och lyssnarna, in på scenen i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten.

Läs mer

Konserter

Peter von Poehl

Peter von Poehl

Singersongwritern Peter von Poehl ger en konsert på Lilla scenen i samarbete med videokonstnären Sebastian Dupouey. Tillsammans skapade de hösten 2017 en uppmärksammad specialskriven konsert på Centre Pompidou i Paris. Nu kommer de till Sverige!

Läs mer

José González med The String Theory

José González med The String Theory

2015 släpptes José González senaste alster Vestiges & Claws som rymmer avskalade ljudbilder och smittsamma rytmer. På Dramaten ger han nu en unik spelning tillsammans med kammarorkestern The String Theory, en experimentell kammarorkester med rötter i Berlin och Göteborg.

Läs mer

Spring, Uje, spring

Spring, Uje, spring

Om hur livet tar vändningar du inte kunde fantisera om. Om vad du måste hinna innan du dör. Och vad du inte måste hinna.

Läs mer

Mwuana

Mwuana

Konsert med Mwuana, som 2017 släppte det P3 Guld-belönade och Grammis-nominerade albumet Triller. Mwuana är en av de senaste årens mest intressanta svenska artister, som på kort tid etablerat sig som en innovatör av både svensk R&B och hiphop. Han har hyllats för sitt råa, ärliga uttryck och varvar personliga, självutlämnande texter med hårdare tongångar, på samma sätt som han varvar rap med sång. Han har även hyllats som liveartist, efter omtalade konserter på bl.a Way Out West i Göteborg och på Nobelberget i Stockholm.

Läs mer

Rebecka Törnqvist

Rebecka Törnqvist

Rebecka Törnqvist gästar Dramaten med en konsert inramad av junk mail. Rebecka Törnqvists senaste skiva, Home Secretary, blev hyllad i pressen och bl.a. beskriven som hennes bästa hittills. Här, som tidigare, är sångerna en samling nedslag i ögonblick och öden.

Läs mer

Niki & The Dove – Tigern och svanen

Niki & The Dove – Tigern och svanen

Niki & The Dove samarbetar för första gången med Kungliga baletten och gör konsert- och dansverket Tigern och Svanen på Dramaten. Spelningen kommer att följa ett abstrakt narrativ och göra nedslag i hela Niki & The Doves katalog, men även innefatta musik de inte brukar framföra live samt musik som inte framförts innan. Tigern och Svanen är två symboler genom de tre delarna i stycket: Öknen, Skogen, Staden. Tigern som den tysta följeslagaren, antagonisten eller den som vilar sin nos i din handflata och Svanen, hon som bara älskar en.

Läs mer

Läsningar, möten, introduktioner och samtal

Europeiska samtal

Lyssna på samtalet från 21 april 2018.

Hur mår teatern i Europa? Hur påverkar nationalistiska strömningar kulturen? Vad händer efter Brexit? Vad innebär hoten mot den konstnärliga friheten i länder som Polen, Ungern och Ryssland?

Läs mer om Europeiska samtal

Ord & ton

Ord & ton

Lunchpoesi & livemusik i ny regi!

Från jojk till Cleo, från Lasse Lucidor till Erik Lundin, från Svea Kristina Frisch till Athena Farrokhzad. Ord & ton undersöker under hösten temat Sverige, Sverige fosterland. Skådespelare ur Dramatens ensemble läser poesi och inbjudna gäster svarar för musiken.

Läs mer

Dramatens bokcirkel

Dramatens bokcirkel

Kom till Dramatenbaren och diskutera böcker med oss! Vi dricker te (eller kaffe), äter scones, diskuterar boken och lyssnar till en skådespelare som läser utvalda stycken. 

Läs mer

Nobelläsning med Kazuo Ishiguro

Lyssna på den traditionsenliga hyllningen till nobelpristagaren i litteratur! Pristagaren år 2017, Kazuo Ishiguro, medverkade själv och samtalade med Malin Ullgren, Dagens Nyheters litteraturredaktör.

Introduktioner och samtal

Introduktioner och samtal

Vill du veta mer om dina favoritföreställningar? Våra introduktioner och samtal är enkla vägar till fördjupande kunskap om och kring pjäserna – direkt från regissörer, skådespelare och dramaturger.

Se listan på samtal och introduktioner

Sorgpodden

Sorgpodden, ett initiativ av Kristian Ramírez, är en plats där folk kan prata om sorg. En plats där andras berättelser kan inge tröst och hopp för den som sörjer, men också mod åt de som står bredvid. Nästa gäst blir Shahram Khosravi, professor i antropologi vid Stockholms universitet och Uppsala universitet, 4 mars 2018. Fri entré!

Lyssna på Sorgpodden med Reuben Sallmander här.

Läs mer

@dramatenoch

Mer från Dramaten&

Spelkultur och kulturspel

Ett samtal om tv- och dataspel, teater och film – och om vad de olika kulturformerna kan lära av varandra.

Gäster: Min-Jung Jonsson, Kreativ utvecklingschef på Tekniska museet, Susanne Möller, spelkritiker, Jasmine Idrake, VD Playcentric Industries & Institute, Josef Fares, filmregissör och spelutvecklare och David Fukamachi Regnfors, skådespelare.

Cleo & Julia Frej – Fatta

Spoken word

Spoken word

Här är ett smakprov på vad som kan föväntas ses och höras på Spoken word. Fler filmer finns att se på Dramaten Play.

Se fler filmer

Introduktioner på Dramaten Play

Introduktioner på Dramaten Play

Vill du veta mer? I samband med vissa föreställningar ges introduktioner av dramaturger eller regissörer. 

Se introduktionerna här

Provokatören på Kulturfestivalen

Inspelat under Kulturfestivalen 2015 i Stockholm.