Dramaten&

Dramaten& är en rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst. Läs mer om Dramaten&

Aktuella nedslag och teman

Dramaten& fokuserar på temat integritet

2015 fokuserar Dramaten& på temat integritet. Vad har de som tigger på våra gator för rätt till integritet och hur påverkas andra av deras närvaro?  Vad är okej att säga i det offentliga rummet? Och vad menar vi egentligen när vi pratar om en kränkt integritet?

Läs mer

Scenkonst

Kärleken kommer att skilja oss åt

Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

"Skaffa dig en biljett till denna magiska föreställning. Se den! Se den! Se den!" Teaterstockholm.se
"Låtarna framförs i följd som en konsert, men befolkas av aviga figurer som man till slut får lika svårt att skiljas från som karaktärerna i en bra roman." DN
"Tonbruket ger musiken tyngd och driv" Svd

Läs mer

Den e vi

Verkliga berättelser om utanförskap tolkade av svenska hiphopartister.

Den e vi är en teaterföreställning som bygger på ungdomars verkliga berättelser om utanförskapets hårda klimat, från små bruksorter och förorter i södra Sverige till samiska byar i norr.

Läs mer

Spoken word på Dramaten

Spoken word på Dramaten har fyllt såväl foajéer som Stora scenen och de medverkande poeterna, rapparna, musikerna och skådespelarna har med sina ord lockat till både gråt och skratt. I höst intar de återigen Lilla scenen, du möter nya och gamla ansikten och samma glöd som alltid. Temat denna gång är integritet. Kom och lyssna!

5 och 6 oktober kl 19.00, Lilla scenen

Läs mer

Spoken word på Moderna Museet

Dramaten& deltar i utställningsprogrammet i Efter Babel. I samband med finissagen arrangeras ett större evenemang med spoken word-artister.

Medverkande poeter: Niklas Mesaros, Sam Bagra, Hulda Lind Jóhannisdóttir, Eric Stern, Sara Parkman mfl. Husband: The Choolers

Dramaten& i samarbete med Moderna Museet.

Läs mer på Moderna Museets webbplats

Konserter

Konserter på Dramaten

I samarbete med Luger arrangerar Dramaten& konserter med aktuella artister. På Stora scenen har bland andra Linda Pira, Rufus Wainwright, Seinabo Sey, Kleerup, Lykke Li, Jens Lekman, Deportees och Teddybears spelat.

Läsningar och möten

Lunchpoesi & livemusik

Ta en paus med poesi på Dramaten. Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under hösten sin utgångspunkt i svenskt teckenspråk och Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Skådespelare ur Dramatens ensemble samt inbjudna gäster och artister medverkar vid varje tillfälle.  Program: Hannes Meidal. Matig baguette och kaffe ingår.

Se program

Kertész vittnesmål

En hyllning till vittneslitteraturens okrönte mästare. Hör Hédi Fried, Horace Engdahl, Kristina Sandberg, Georg Klein, Birgitta Ohlsson, Peter Wolodarski, Pooneh Rohi och Sigrid Combüchen läsa tillsammans med skådespelare från Dramaten ur hans nya bok Den sista tillflykten. Medverkande skådespelare är Stina Ekblad, David Dencik och Marall Nasiri.

11 oktober, kl 13.00-14.15, Målarsalen

Läs mer

Musik för en drottning

Lena Nordin, hovsångerska och sopran, sjunger Maria Stuart-sånger av bl a Donizetti och Rossini inför föreställningar av Maria Stuart. Piano: Gunnel Lundberg. Introduktion av Operans dramaturg Katarina Aronsson och Magnus Florin, chefdramaturg på Dramaten. Introduktionerna är ett samarbete med Kungliga Operan. Bild: Lena Nordin och Katarina Dalayman, fotograf Carl-Johan Paulin. Speltid: ca 30 minuter

4 september kl 18.15 och 5 september kl 12.15, 9, 23, 24 september kl 18.15, Marmorfoajén.

Dramaten har startat bokcirklar!

Under hösten läser och diskuterar vi aktuella författare som Eugene O´Neill, Sara Stridsberg och Jon Fosse. 

Läs mer

Romsk höst – värdighet och jämlikhet i dagens Europa

I en samtalsserie i delar sätter vi ljus på en av vår tids mest akuta frågor: romernas utsatthet i Europa. Fattigdomen och utestängningen är synlig för en hel kontinent. I många länder lever romer i skjul, romska barn saknar skolgång och möjligheten till försörjning är nästintill obefintlig. Samtalsledare: Josette Bushell-Mingo samt Lawen Moutadi.

Ett samarbete mellan Dramaten, Natur & Kultur och Familjen Robert Weils Stiftelse

Läs mer

@dramatenoch

Få våra nyhetsutskick via e-post

Vill du få information om konserter, debatter, introduktioner, ny scenkonst och annat? Klicka här för att skicka e-post till Dramaten& och ange "Önskar nyhetsutskick" i ämnesraden.

Tidigare evenemang

Provokatören på Kulturfestivalen

Inspelat under Kulturfestivalen 2015 i Stockholm.

Kleerup med gäster

Den 27 april 2015 spelade Andreas Kleerup på Dramatens stora scen. Andreas Kleerup släppte 2008 det enormt hyllade albumet Kleerup, där han samarbetade med artister som Robyn, Titiyo, Lykke Li och Marit Bergman. 

Läs mer

Seinabo Sey gjorde succé på Stora scenen

Trots att Seinabo Sey inte har släppt mer än två singlar har hon redan gjort ett imponerande avtryck. Seinabo Sey, en av Sveriges hetaste unga artister, gjorde en unik spelning på Dramatens stora scen. 

Läs mer

Vad är en solidarisk handling?

I P1 om solidaritet, som spelades in live inför publik på Elverket den 20 april, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can. 

P1 om solidaritet är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet. 

Läs mer

Konsert med jj och gästande artister

Den kritikerrosade duon jj gjorde en bejublad konsert på Dramatens stora scen den 27 december, med sällskap av gästartisterna Lorentz, Yung Lean och Thaiboy Digital.

Läs mer

Spoken word från Stora scenen

Den 8 december tog Spoken word plats på Stora scenen för första gången. Föreställningen livesändes. Medverkade gjorde Timbuktu, Kristian Lundberg, Niklas Mesaros, Tiffany Kronlöf och många fler. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Patrick Modiano hyllades på Stora scenen

Dramaten hyllade traditionsenligt årets nobelpristagare 2015 i litteratur med en läsning på Stora scenen som livesändes via dramaten.se. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Publiksamtal om Vintersolstånd - Roland Schimmelpfennig och Staffan Valdemar Holm

Samtal efter föreställning av Vintersolstånd. Tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig samtalar med regissören Staffan Valdemar Holm. På engelska.

Panelsamtal Johanna

Samtal i Marmorfoajén (därav akustiken) efter föreställning av Johanna på Dramatens Stora scen, med dramatikern Mirja Unge, regissören Jenny Andreasson och skådespelaren Nina Zanjani. Moderator: Magnus Florin, Dramatens chefdramaturg.

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen