Dramaten&

Dramaten& är en rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst. Läs mer om Dramaten&

Scenkonst

Dramaten& Bergmanfestivalen

Under Bergmanfestivalen 2016 kommer Dramaten& att erbjuda ett myller av samtal och möten kring de Bergmanska ämnena sorg, drömmar och misslyckanden. Det blir fördjupningar och samtal men också läsningar, lyssningar, musik och föreläsningar. Dramaten fungerar som en mötesplats och en möjlighet för publiken att utforska sin egen roll i dessa kreativa möten.

Läs mer om Bergmanfestivalen

Gertrudes möhippa

För första gången någonsin arrangerar Dramaten ett lajv där 200 deltagare utforskar upptakten till Hamlet: Vad händer egentligen efter att Hamlets pappa mördats, och innan drottning Gertrude gifter om sig med mördaren, kungens bror Claudius? I Gertrudes möhippa tar Dramatenbesökaren klivet från att vara passiv publik till aktiv medskapare. 

Läs mer om lajvet

Kärleken kommer att skilja oss åt

Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

Läs mer

En gränsöverskridande konstupplevelse

Zooma ut och pixlarna blir stjärnor. Johannes Heldéns Astroekologi är en unik kombination av föreställning, multimedial installation, poesi och konsert.

Föreställningen är en gränsöverskridande konstupplevelse med animationer, poetisk uppläsning och specialskriven musik som framförs live av Wildbirds & Peacedrums och Johannes Heldén själv.

Läs mer

Dramaten& Spoken word

På vårens Dramaten& Spoken word uppträder bland andra Rojda Sekersöz, Oskar Hanska, Olivia Bergdahl, Nina Rashid och Niklas Mesaros. Dessutom blir det musik av Cleo och DJ Ney Ney, bägge från det feministiska hiphopkollektivet Femtastic.

Läs mer

Den e vi

Bakom rubrikerna om brinnande förorter finns människor. Kom och hör verkliga berättelser på Dramaten, i samarbete med Teater Fryshuset. Texter tolkade av svenska hiphopartister med Maxida Märak, Rosh eller hiphopduon Ison & Fille live på scen. 

Läs mer

Aktuella nedslag och teman

Min flykt på P1

Den 25 februari arrangerade Dramaten tillsammans med Sveriges Radio Min flykt, en läsning med personliga flyktberättelser. Ett inslag från kvällen sändes på Sveriges Radio P1 onsdag 2 mars 11:04.

Läs mer om Min flykt

Clowner utan gränser

Dramaten ställer sin scen till förfogande och Clowner utan Gränsers professionella artister visar upp sina bästa nummer och delar med sig av sitt starka engagemang för att sprida skratt bland de som behöver det allra mest.

Läs mer

Vad är en solidarisk handling?

I P1 om solidaritet, som spelades in live inför publik på Elverket, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can.

P1 om solidaritet är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet.

Se fler videor på temat solidaritet

Hur passar man in - och vill man det?

Se den sista delen av samtalsserien Romsk höst som sändes live och spelades in den 9 november.

Romsk höst sätter fokus på en av vår tids mest akuta frågor: romernas utsatthet i Europa. I det tredje och sista samtalet diskuteras romska och judiska erfarenheter av att leva i Sverige och världen. 

Läs mer om Romsk höst

Konserter

Middag med Shakespeare

Bordet är dukat – för dig, Shakespeare och Romeo & Julia Kören! Slå dig ned bland guld, marmor, kostymer och fiskar på silverfat. Alla sinnen blir serverade denna afton. 

Läs mer

Lindy och orkestern

Extravagant, passionerat, svart humoristiskt och djupt, njutningsfullt. Lindy och Orkestern bjuder på en musikalisk famn av pärlor där gamla divor som Zarah Leander möter andalusiska flamencosångerskor från 60-talet, tidiga Disney och eget nyskrivet material. 

Lindy och Orkestern är ett helt nystartat samarbete mellan artisten och sångaren Lindy Larsson och sex musikanter.

8 och 15 april kl 20.00, Lejonkulan

Läs mer
Konserter på Dramaten

Konserter på Dramaten

I samarbete med Luger arrangerar Dramaten& konserter med aktuella artister. På Stora scenen har bland andra Linda Pira, Rufus Wainwright, Seinabo Sey, Kleerup, Lykke Li, Jens Lekman, Deportees och Teddybears spelat.

Anna von Hausswolff på Stora scenen

Anna von Hausswolff slog igenom 2009 med en smått legendarisk spelning i Annedalskyrkan i Göteborg under Way Out West. På Dramaten uppträdde hon den 25 januari med en åtta personer stark orkester och en bombastisk ljus- och ljudshow.

Läs mer och se bilder från föreställningen

Läsningar och möten

Dokuklubben

Samlyssna på radiodokumentärer, ta del av ett samtal om dem efteråt och mingla i baren till musik av en DJ från hiphopkollektivet Femtastic. Dramaten& drar nu igång satsningen Dokuklubben, ett forum där radiodokumentären som konstform får ta plats på scenen.

Klubben hålls den sista torsdagen varje månad på Lejonkulan och första tillfället är 28 april!

Läs mer om klubben

Lunchpoesi & livemusik

Ta en paus med poesi på Dramaten. Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under våren sin utgångspunkt i våra fem sinnen och är ett samarbete med Operan.

Se vårens program

Dramatens bokcirkel

Kom till Paulikafét och samtala om såväl klassiker som nyutgivna verk. Dramatens dramaturger, Magnus Florin och Emma Meyer Dunér leder samtalen.

Läs mer

Möt Svetlana Aleksijevitj

Svetlana Aleksijevitj, årets nobelpristagare i litteratur, i ett samtal med Fredrik Wadström, journalist på Sveriges Radio. Skådespelare ur Dramatens ensemble framför valda delar av hennes verk. Tolk: Kajsa Öberg Lindsten.

Se årets Nobelläsning

@dramatenoch

Få våra nyhetsutskick via e-post

Vill du få information om konserter, debatter, introduktioner, ny scenkonst och annat? Klicka här för att skicka e-post till Dramaten& och ange "Önskar nyhetsutskick" i ämnesraden.

Mer från Dramaten&

Provokatören på Kulturfestivalen

Inspelat under Kulturfestivalen 2015 i Stockholm.

Patrick Modiano hyllades på Stora scenen

Dramaten hyllade traditionsenligt årets nobelpristagare 2015 i litteratur med en läsning på Stora scenen som livesändes via dramaten.se. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Publiksamtal om Vintersolstånd - Roland Schimmelpfennig och Staffan Valdemar Holm

Samtal efter föreställning av Vintersolstånd. Tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig samtalar med regissören Staffan Valdemar Holm. På engelska.

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen