Dramaten&

Dramaten& är en rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst. Läs mer om Dramaten&

Scenkonst

Dramaten& Spoken word

Dramaten& Spoken word

Kärlekshistorien mellan Dramatens publik och konstformen spoken word har vuxit och vuxit, från den blygsamma starten på Lejonkulan till en utsåld föreställning på Stora scenen med en kavalkad av poeter. Därefter koncenterades Dramaten& Spoken word till ett mer intimt format: Lilla scenen och ett färre antal poeter som får större utrymme var och en.

Läs mer
Dramaten& Bergmanfestivalen

Dramaten& Bergmanfestivalen

Under Bergmanfestivalen 2016 kommer Dramaten& att erbjuda ett myller av samtal och möten kring de Bergmanska ämnena sorg, drömmar och misslyckanden. Det blir fördjupningar och samtal men också läsningar, lyssningar, musik och föreläsningar. Dramaten fungerar som en mötesplats och en möjlighet för publiken att utforska sin egen roll i dessa kreativa möten.

Läs mer om Bergmanfestivalen
Gertrudes möhippa

Gertrudes möhippa

För första gången någonsin arrangerar Dramaten ett lajv där 200 deltagare utforskar upptakten till Hamlet: Vad händer egentligen efter att Hamlets pappa mördats, och innan drottning Gertrude gifter om sig med mördaren, kungens bror Claudius? I Gertrudes möhippa tar Dramatenbesökaren klivet från att vara passiv publik till aktiv medskapare. 

Läs mer om lajvet
Kärleken kommer att skilja oss åt

Kärleken kommer att skilja oss åt

Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

Läs mer

Aktuella nedslag och teman

Det levda baklänges

Det levda baklänges

Det levda baklänges handlar om asylens olika rum och om den personliga berättelsen som publiken får uppleva genom den som söker asyl. Föreställningen baseras på intervjuer och vittnesmål från män och kvinnor som sökt uppehållstillstånd i Sverige, jurister som arbetar med fallen, tolkar som översätter och handläggare på migrationsverket. Det är ett dokumentärt teaterkollage där publiken med hjälp av VR-glasögon och fysiska möten upplever föreställningen tillsammans med den vars liv skildras. 

Läs mer
Clowner utan gränser

Clowner utan gränser

Dramaten ställer sin scen till förfogande och Clowner utan Gränsers professionella artister visar upp sina bästa nummer och delar med sig av sitt starka engagemang för att sprida skratt bland de som behöver det allra mest.

Läs mer

Vad är en solidarisk handling?

I P1 om solidaritet, som spelades in live inför publik på Elverket, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can.

P1 om solidaritet är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet.

Se fler videor på temat solidaritet

Hur passar man in - och vill man det?

Se den sista delen av samtalsserien Romsk höst som sändes live och spelades in den 9 november.

Romsk höst sätter fokus på en av vår tids mest akuta frågor: romernas utsatthet i Europa. I det tredje och sista samtalet diskuteras romska och judiska erfarenheter av att leva i Sverige och världen. 

Läs mer om Romsk höst

Konserter

Kafkafragment

Kafkafragment

Hovsångerskan Elin Rombo och violinisten Anders Kjellberg Nilsson framför György Kurtágs fascinerande Kafkafragment, en unik och monumental utforskning av Franz Kafkas värld. Följ med på en reflekterande, dramatiskt och humoristisk resa för sång och violin komponerat av en av samtidens mest intressanta europeiska kompositörer. 

Läs mer
Middag med Shakespeare

Middag med Shakespeare

Bordet är dukat – för dig, Shakespeare och Romeo & Julia Kören! Slå dig ned bland guld, marmor, kostymer och fiskar på silverfat. Alla sinnen blir serverade denna afton. 

Läs mer
Konserter på Dramaten

Konserter på Dramaten

I samarbete med Luger arrangerar Dramaten& konserter med aktuella artister. På Stora scenen har bland andra Linda Pira, Rufus Wainwright, Seinabo Sey, Kleerup, Lykke Li, Jens Lekman, Deportees och Teddybears spelat.

Anna von Hausswolff på Stora scenen

Anna von Hausswolff på Stora scenen

Anna von Hausswolff slog igenom 2009 med en smått legendarisk spelning i Annedalskyrkan i Göteborg under Way Out West. På Dramaten uppträdde hon den 25 januari med en åtta personer stark orkester och en bombastisk ljus- och ljudshow.

Läs mer och se bilder från föreställningen

Läsningar och möten

Hiphoptexter med Ametist

Hiphoptexter med Ametist

En talkshow med musikjournalisten Ametist Azordegan som möter några av den svenska hiphopens främsta textförfattare för ett samtal om hiphoptexter: ett ämne Ametist Azordegan specialiserat sig på, bland annat i radioprogrammet En kärleksattack på svensk hiphop som sändes i Sveriges Radio.

Läs mer
Lunchpoesi våren 2016

Lunchpoesi & livemusik

Ta en paus med poesi på Dramaten. Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under våren sin utgångspunkt i våra fem sinnen och är ett samarbete med Operan.

Se vårens program
Dokuklubben

Dokuklubben

Samlyssna på radiodokumentärer, ta del av ett samtal om dem efteråt och mingla i baren till musik av en DJ från hiphopkollektivet Femtastic. Dramaten& drar nu igång satsningen Dokuklubben, ett forum där radiodokumentären som konstform får ta plats på scenen.

Klubben hålls den sista torsdagen varje månad på Lejonkulan och första tillfället är 28 april!

Läs mer om klubben
Dramatens bokcirkel

Dramatens bokcirkel

Kom till Paulikafét och samtala om såväl klassiker som nyutgivna verk. Dramatens dramaturger, Magnus Florin och Emma Meyer Dunér leder samtalen.

Läs mer

@dramatenoch

Få våra nyhetsutskick via e-post

Vill du få information om konserter, debatter, introduktioner, ny scenkonst och annat? Klicka här för att skicka e-post till Dramaten& och ange "Önskar nyhetsutskick" i ämnesraden.

Mer från Dramaten&

Provokatören på Kulturfestivalen

Inspelat under Kulturfestivalen 2015 i Stockholm.

Patrick Modiano hyllades på Stora scenen

Dramaten hyllade traditionsenligt årets nobelpristagare 2015 i litteratur med en läsning på Stora scenen som livesändes via dramaten.se. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Publiksamtal om Vintersolstånd - Roland Schimmelpfennig och Staffan Valdemar Holm

Samtal efter föreställning av Vintersolstånd. Tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig samtalar med regissören Staffan Valdemar Holm. På engelska.

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen