Dramaten&

Dramaten& är en rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst. Läs mer om Dramaten&

Aktuella nedslag och teman

Vad är en solidarisk handling?

I P1 om solidaritet, som spelades in live inför publik på Elverket, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can.

P1 om solidaritet är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet.

Se fler videor på temat solidaritet

Hur passar man in - och vill man det?

Se den sista delen av samtalsserien Romsk höst som sändes live och spelades in den 9 november.

Romsk höst sätter fokus på en av vår tids mest akuta frågor: romernas utsatthet i Europa. I det tredje och sista samtalet diskuteras romska och judiska erfarenheter av att leva i Sverige och världen. 

Läs mer om Romsk höst

Scenkonst

Astroekologi

En gränsöverskridande konstupplevelse

Zooma ut och pixlarna blir stjärnor. Johannes Heldéns Astroekologi är en unik kombination av föreställning, multimedial installation, poesi, konsert och performancekonst.

Föreställningen är en gränsöverskridande konstupplevelse med animationer, poetisk uppläsning och specialskriven musik som framförs live av Wildbirds & Peacedrums (Mariam Wallentin och Andreas Werliin) och Johannes Heldén själv.

Läs mer

Ison & Fille live på scen i Den e vi!

Verkliga berättelser tolkade av svenska hiphopartister. Med hiphopduon Ison och Fille live på scen! 

Den e vi är en teaterföreställning som bygger på ungdomars verkliga berättelser om livet på platser som framförallt uppmärksammas i samband med bilbränder och upplopp. En skildring av ett Sverige som inte beskrivs på löpsedlarna, från små bruksorter och förorter i södra Sverige till samiska byar i norr.

Läs mer

Kärleken kommer att skilja oss åt

Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

"Skaffa dig en biljett till denna magiska föreställning. Se den! Se den! Se den!" Teaterstockholm.se
"Låtarna framförs i följd som en konsert, men befolkas av aviga figurer som man till slut får lika svårt att skiljas från som karaktärerna i en bra roman." DN
"Tonbruket ger musiken tyngd och driv" Svd

Läs mer

Konserter

Anna von Hausswolff på Stora scenen

Anna von Hausswolff slog igenom 2009 med en smått legendarisk spelning i Annedalskyrkan i Göteborg under Way Out West. På Dramaten uppträder hon den 25 januari med en åtta personer stark orkester. Förband är BERG (Christian Berg från bandet Kite).

Läs mer
Lindy och Orkestern

Lindy och orkestern

Extravagant, passionerat, svart humoristiskt och djupt, njutningsfullt. Lindy och Orkestern bjuder på en musikalisk famn av pärlor där gamla divor som Zarah Leander möter andalusiska flamencosångerskor från 60-talet, tidiga Disney och eget nyskrivet material. 

Lindy och Orkesternär ett helt nystartat samarbete mellan artisten och sångaren Lindy Larsson och sex musikanter.

8 och 15 april kl 20.00, Lejonkulan

Läs mer

Konserter på Dramaten

I samarbete med Luger arrangerar Dramaten& konserter med aktuella artister. På Stora scenen har bland andra Linda Pira, Rufus Wainwright, Seinabo Sey, Kleerup, Lykke Li, Jens Lekman, Deportees och Teddybears spelat.

Läsningar och möten

Nobelläsning med Svetlana Aleksijevitj

Möt Svetlana Aleksijevitj i ett samtal med Fredrik Wadström, som följt och intervjuat henne under mer än 15 år. Skådespelare ur Dramatens ensemble framför valda delar av hennes verk. Den 12 december kan du även lyssna till en nyinspelning av Radioteaterns framförande av Svetlana Aleksijevitjs Tiden second hand, samt se den dramatiserade läsningen Kriget har inget kvinnligt ansikte

Läs mer

Lunchpoesi & livemusik

Ta en paus med poesi på Dramaten. Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under hösten sin utgångspunkt i svenskt teckenspråk och Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Skådespelare ur Dramatens ensemble samt inbjudna gäster och artister medverkar vid varje tillfälle.  Program: Hannes Meidal. Matig baguette och kaffe ingår.

Se program
Läsning Levanten

Levanten - Österlandet

Möt Mircea Cartarescu och hör Stina Ekblad läsa ur Levanten – Österlandet!

Mircea Cartarescu är Rumäniens främsta författare, hyllad och prisbelönad och översatt till många språk. Hans stora Orbitór-trilogi har gett honom världsrykte, och hans framträdanden drar ofta en stor publik.

Lilla scenen 24 jan, kl 13.30

Läs mer
Lunchpoesi våren 2016

Lunchpoesi & livemusik - våren 2016

Ta en paus med poesi på Dramaten. Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under våren sin utgångspunkt i våra fem sinnen och är ett samarbete med Operan. Skådespelare ur Dramatens ensemble samt inbjudna gäster och musiker från Operan medverkar vid varje tillfälle.

Se vårens program

@dramatenoch

Få våra nyhetsutskick via e-post

Vill du få information om konserter, debatter, introduktioner, ny scenkonst och annat? Klicka här för att skicka e-post till Dramaten& och ange "Önskar nyhetsutskick" i ämnesraden.

Mer från Dramaten&

Provokatören på Kulturfestivalen

Inspelat under Kulturfestivalen 2015 i Stockholm.

Spoken word på Dramaten

Spoken word på Dramaten har fyllt såväl foajéer som Stora scenen och de medverkande poeterna, rapparna, musikerna och skådespelarna har med sina ord lockat till både gråt och skratt. 

Läs mer

Spoken word från Stora scenen

Den 8 december tog Spoken word plats på Stora scenen för första gången. Föreställningen livesändes. Medverkade gjorde Timbuktu, Kristian Lundberg, Niklas Mesaros, Tiffany Kronlöf och många fler. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Patrick Modiano hyllades på Stora scenen

Dramaten hyllade traditionsenligt årets nobelpristagare 2015 i litteratur med en läsning på Stora scenen som livesändes via dramaten.se. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Publiksamtal om Vintersolstånd - Roland Schimmelpfennig och Staffan Valdemar Holm

Samtal efter föreställning av Vintersolstånd. Tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig samtalar med regissören Staffan Valdemar Holm. På engelska.

Panelsamtal Johanna

Samtal i Marmorfoajén (därav akustiken) efter föreställning av Johanna på Dramatens Stora scen, med dramatikern Mirja Unge, regissören Jenny Andreasson och skådespelaren Nina Zanjani. Moderator: Magnus Florin, Dramatens chefdramaturg.

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen