Dramaten&

I tider av urbanisering, ökade inkomstklyftor, migrationsströmmar och digitalisering krävs det mer av en teater än att spela föreställningar. Med samarbeten i nya format ger Dramaten& utrymme åt nyskapande scenkonst och scenkonstnärer som inte ryms inom teaterns ordinarie repertoar. Existentiella och konstnärliga möten äger rum i experimentella uppsättningar, debatter, poddar, konserter och bokcirklar. Dramaten& erbjuder såväl en introduktion till den stora scenkonsten som en fördjupning av Dramatens föreställningar.
Läs mer om Dramaten&. 

Scenkonst

Performance Lecture: Om robotar

Performance Lecture: Om robotar

Kan robotar passa våra barn? Kan vi använda en artificiell intelligens som icke-dömande psykolog? Och hur mycket får vi egentligen använda robotteknologi för att förbättra oss själva, för att göra oss snyggare eller starkare? I robotforskaren och professorn Danica Kragić Jensfelts iscensatta föreläsning/performance lecture om robotik väcks en mängd frågor om framtidens möjligheter.

Läs mer
Dramaten& Spoken word

Dramaten& Spoken word

Kärlekshistorien mellan Dramatens publik och konstformen spoken word har vuxit och vuxit, från den blygsamma starten på Lejonkulan till en utsåld föreställning på Stora scenen med en kavalkad av poeter. Därefter koncenterades Dramaten& Spoken word till ett mer intimt format: Lilla scenen och ett färre antal poeter som får större utrymme var och en.

Läs mer
Svenska berättelser på scen

Svenska berättelser på scen

Radioprogrammet Svenska berättelser bygger på lyssnarnas behov av att få dela med sig av sina egna berättelser. Nu flyttar berättelserna, och lyssnarna, in på scenen i ett samarbete mellan Sveriges Radio och Dramaten.

Läs mer

Konserter

I.B. Sundström

I.B. Sundström

I.B. Sundström, aktuell med albumet I den skinande gyttjan, ger en sällsam show på Dramatens lilla scen den 24 januari. Med ett femtontal musiker – bland annat en kör, en oljefatsorkester och en bleckblåssektion – och skådespelare från Dramaten bjuder han in till sin helt egna värld.

Läs mer
Spring, Uje, spring

Spring, Uje, spring

Hösten 2015 släppte Uje Brandelius soloskivan Spring, Uje, spring efter att ha spelat i bandet Doktor Kosmos i drygt tjugo år. Det blev en skiva med vardagsnära texter om livet, kärleken och dagishämtningar. En skiva om hans liv exakt just då. När skivan var släppt började han att planera en musikföreställning på en liten teater i Stockholm. I samma veva märkte han att kroppen inte lydde som den skulle. Uje Brandelius fick beskedet att han har Parkinsons sjukdom.

Läs mer

Läsningar, möten, introduktioner och samtal

Nobelläsning med Kazuo Ishiguro

Lyssna på den traditionsenliga hyllningen till nobelpristagaren i litteratur! Pristagaren år 2017, Kazuo Ishiguro, medverkade själv och samtalade med Malin Ullgren, Dagens Nyheters litteraturredaktör.

Ord & ton

Ord & ton

Lunchpoesi & livemusik i ny regi!

Från jojk till Cleo, från Lasse Lucidor till Erik Lundin, från Svea Kristina Frisch till Athena Farrokhzad. Ord & ton undersöker under hösten temat Sverige, Sverige fosterland. Skådespelare ur Dramatens ensemble läser poesi och inbjudna gäster svarar för musiken.

Läs mer
Dramatens bokcirkel

Dramatens bokcirkel

Kom till Neondämon och diskutera böcker med oss! Vi dricker te (eller kaffe), äter scones, diskuterar boken och lyssnar till en skådespelare som läser utvalda stycken. 

Läs mer
Introduktioner och samtal

Introduktioner och samtal

Vill du veta mer om dina favoritföreställningar? Våra introduktioner och samtal är enkla vägar till fördjupande kunskap om och kring pjäserna – direkt från regissörer, skådespelare och dramaturger.

Se listan på samtal och introduktioner

Sorgpodden

Sorgpodden, ett initiativ av Kristian Ramírez, är en plats där folk kan prata om sorg. En plats där andras berättelser kan inge tröst och hopp för den som sörjer, men också mod åt de som står bredvid. Nästa gäst blir Shahram Khosravi, professor i antropologi vid Stockholms universitet och Uppsala universitet, 4 mars 2018. Fri entré!

Lyssna på Sorgpodden med Reuben Sallmander här.

Läs mer

@dramatenoch

Mer från Dramaten&

Spelkultur och kulturspel

Ett samtal om tv- och dataspel, teater och film – och om vad de olika kulturformerna kan lära av varandra.

Gäster: Min-Jung Jonsson, Kreativ utvecklingschef på Tekniska museet, Susanne Möller, spelkritiker, Jasmine Idrake, VD Playcentric Industries & Institute, Josef Fares, filmregissör och spelutvecklare och David Fukamachi Regnfors, skådespelare.

Spoken word

Här är ett smakprov på vad som kan föväntas ses och höras på Spoken word. Fler filmer finns att se på Dramaten Play.

Se fler filmer
Introduktioner på Dramaten Play

Introduktioner på Dramaten Play

Vill du veta mer? I samband med vissa föreställningar ges introduktioner av dramaturger eller regissörer. 

Se introduktionerna här

Provokatören på Kulturfestivalen

Inspelat under Kulturfestivalen 2015 i Stockholm.

Om Dramaten&

 
Scenkonst

Dramaten& bjuder regelbundet in kreatörer från andra verksamheter för att skapa möten som utmanar och utvidgar vår uppfattning om scenkonst. Resultatet kan bli performance, installationer, interaktiva ljudvandringar och mycket mer.

Konserter

I samarbete med Luger arrangerar Dramaten& konserter med aktuella artister. På Stora scenen har bland andra Rufus Wainwright, Seinabo Sey, Kleerup, Lykke Li, Jens Lekman, Deportees, Teddybears, First Aid Kit och Säkert! spelat. I salongen finns drygt 700 sittplatser. I Lejonkulan presenterar vi mindre, intima konserter för 60 personer. Där har bland andra Winhill/Losehill, Niki and the Dove, Anna von Hausswolff spelat, och Jenny Wilson med flera dj:at i baren innan dessa exklusiva spelningar. Se tidigare konserter

Aktuella nedslag

Dramaten är inte bara en teater, utan också en mötesplats och arena för det offentliga samtalet. Under ett aktuellt nedslag dyker Dramaten& ner i en samhällsfråga och belyser den med sceniska gestaltningar, samtal och debatter. Se tidigare nedslag

 
Introduktioner

Kom en stund innan och få reda på lite mer. Dramatens introduktioner ges en halvtimma före föreställningens början på utvalda datum. Du guidas genom pjäsen av en av teaterns dramaturger. Datum för introduktionerna återfinns i kalendariet samt på den sida där pjäsen presenteras. Introduktionerna ges i den foajé som ligger i anslutning till respektive scen. Foajéerna har servering av dryck och lättare förtäring. Fri entré.

Samtal

Stanna efter föreställningen och ställ frågor till regissören eller skådespelarna. Samtalen är öppna för alla som har sett föreställningen och äger rum i salongen. Fri entré.

Temaguidningar

Följ med på tematiska vandringar i Dramatenhuset. Lyssna till forna tiders skådespelarröster, gå en kostymvandring eller lär dig mer om husets unika konstverk. Turerna inleds i stora entrén och tar cirka en timme.

Nobelläsning

Dramaten hyllar traditionsenligt nobelpristagare i litteratur med ett evenemang på Stora scenen. Se tidigare nobelläsningar