Dramaten&

Dramaten& är en rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst. Läs mer om Dramaten&

Aktuella nedslag

Lasse Berg om solidaritet

Lasse Berg är författare, föreläsare och världsresenär som i hela sitt yrkesverksamma liv intresserat sig för människans ursprung. Han är under våren aktuell med boken Vårt inre Afrika - upptäcktsresor, där han forskar i hur det liv ser ut som evolutionen egentligen anpassat oss för. 

Mustafa Can om solidaritet

Mustafa Can är skribent och en av initiativtagarna till insamlingskampanjen Vinterhjälpen, som stödjer syriska flyktingar. Mustafa Can har uppmärksammats och prisats som Sommar- och Vinterpratare i Sveriges Radio. Han har skrivit om sin mamma i boken Tätt intill dagarna (2006), och mottagit Stora Journalistpriset, Ikarospriset och Guldpennan för sina texter och radioprogram. Mustafa Can är född i turkiska Kurdistan, uppvuxen i Skövde och bosatt i Stockholm. 

Mireya Echeverría Quezada om solidaritet

Mireya Echeverría Quezada är chefredaktör för den feministiska kulturtidskriften Bang och medgrundare till Rummet, en sajt för antirasister och feminister som rasifieras. Hon har jobbat inom vården och med hbtq-frågor och hörs regelbundet i podcasten Hämndens timme. Mireya Echeverría Quezada är född i Chile, uppvuxen i Gävle och bosatt i Stockholm.

Sigrid Rausing om solidaritet

Sigrid Rausing är förläggare, filantrop och antropolog. I mitten av nittiotalet grundade hon Sigrid Rausing Trust, en fond som stödjer mänskliga rättigheter i framförallt förtryckande samhällen. Sigrid driver bokförlagen Portobello och Granta, har suttit i styrelsen för Human Rights Watch och är hedersledamot i Teskedsordern, vars syfte är att främja mångfald och tolerans. Sigrid Rausing är född och uppvuxen i Lund, flyttade till Storbritannien med familjen när hon var 18 och numera bosatt i London.

Vad är en solidarisk handling?

I P1 om solidaritet, som spelades in live inför publik på Elverket den 20 april, hör du chefredaktören Mireya Echeverría Quezada, vetenskapsjournalisten Lasse Berg, filantropen och bokförläggaren Sigrid Rausing och skribenten Mustafa Can. 

P1 om solidaritet är ett samarbete mellan Dramaten& och P1 Sveriges Radio, och avslutningen på Dramaten&:s satsning på temat solidaritet. 

Läs mer

Tema: Integritet

2015 fokuserar Dramaten& på temat integritet. Ny teknik, ny information, nya gränser. Vem drar nytta av digitala spår vi lämnar på internet? Vad händer med barns integritet när föräldrar via gps kan se var de befinner sig? Hur personlig kan man vara i sociala medier? Hur mycket står vi egentligen ut med att veta om varandra? Och hur känns det när den personliga sfären kränks?

Läs mer

Scenkonst

Kärleken kommer att skilja oss åt

Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

Läs mer

Spoken word på Dramaten

Spoken word på Dramaten har fyllt såväl foajéer som Stora scenen och de medverkande poeterna, rapparna, musikerna och skådespelarna har med sina ord lockat till både gråt och skratt. I höst intar de återigen Lilla scenen, du möter nya och gamla ansikten och samma glöd som alltid. Temat denna gång är integritet. Kom och lyssna!

5 och 6 oktober kl 19.00, Lilla scenen

Läs mer

Provokatören

Provokatören, placerad i en bur utanför teatern, vill få oss att vakna. Ingen förbipasserande går säker för hens påhopp. Shoppingvanor, livsstil, rasism – ingenting är heligt. Men den som får nog av gaphalsen kan ge igen. En välriktad boll på en måltavla gör att provokatören faller pladask ur sin bur. Provokatören är ett performance av Christian Lollike som under 2015 kommer att uppföras i en rad europeiska städer med lokala aktörer. 

Läs mer

Konserter

Kleerup med gäster

Den 27 april spelar Andreas Kleerup på Dramatens stora scen. Andreas Kleerup släppte 2008 det enormt hyllade albumet Kleerup, där han samarbetade med artister som Robyn, Titiyo, Lykke Li och Marit Bergman. 

Läs mer

Läsningar och möten

Romsk höst – värdighet och jämlikhet i dagens Europa

I en samtalsserie i delar sätter vi ljus på en av vår tids mest akuta frågor: romernas utsatthet i Europa. Fattigdomen och utestängningen är synlig för en hel kontinent. I många länder lever romer i skjul, romska barn saknar skolgång och möjligheten till försörjning är nästintill obefintlig.

Ett samarbete mellan Dramaten, Natur & Kultur och Familjen Robert Weils Stiftelse

Läs mer

Filosofiska rummet

Filosofiska rummet i P1 försöker analysera ett undanglidande begrepp som ofta tas för givet: integritet.

Inspelning inför publik med Dramatenskådespelare och gästerna Jenny Jägerfeld, psykolog, Sara Belfrage, filosof samt Markus Bylund, författare.

7 maj kl 18.00, Elverket. Fri entré, begränsat antal platser.

Läs mer

En varg söker sin pod

Serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli spelar in och livestreamar Expressens populära podcast En varg söker sin pod inför publik på Elverket. Temat för samtalet är integritet. Avsnittet livestreamas både på dramaten.se och expressen.se. Fri entré, biljetterna delas ut 45 min innan i Elverkets foajé.

Hösten 2015, datum presenteras vid senare tillfälle.

Om du ändå hade talat, Desdemona

Vad skulle Desdemona ha sagt till Otello den sista natten om hon fått möjlighet? Skulle dramat kanske fått en annan vändning? Den tyska författaren Christine Brückner låter Desdemona träda fram i full kraft och ge sin syn på Otellos svartsjuka. Gunnel Fred, skådespelare i Dramatens ensemble, framför Desdemonas monolog. (Stina Ekblad ersätter Gunnel Fred den 18 mars och 21 mars.)

I samarbete med Operan. Starttid en timme innan föreställningen av Otello, längd 30 minuter

23, 26 april, 5 maj 2014, Guldfoajén, Operan. Fri entré

Läs mer på Operan

Lunchpoesi & livemusik

Ta en paus med poesi på Dramaten. Poesi- och musikprogrammen i Lejonkulans foajé tar under hösten sin utgångspunkt i svenskt teckenspråk och Sveriges fem nationella minoritetsspråk. Skådespelare ur Dramatens ensemble samt inbjudna gäster och artister medverkar vid varje tillfälle.  Program: Hannes Meidal. Matig baguette och kaffe ingår.

Se program

@dramatenoch

Få våra nyhetsutskick via e-post

Vill du få information om konserter, debatter, introduktioner, ny scenkonst och annat? Klicka här för att skicka e-post till Dramaten& och ange "Önskar nyhetsutskick" i ämnesraden.

Tidigare evenemang

Konsert med jj och gästande artister

Den kritikerrosade duon jj gjorde en bejublad konsert på Dramatens stora scen den 27 december, med sällskap av gästartisterna Lorentz, Yung Lean och Thaiboy Digital.

Läs mer

Seinabo Sey gjorde succé på Stora scenen

Trots att Seinabo Sey inte har släppt mer än två singlar har hon redan gjort ett imponerande avtryck. Seinabo Sey, en av Sveriges hetaste unga artister, gjorde en unik spelning på Dramatens stora scen. 

Läs mer

Spoken word från Stora scenen

Den 8 december tog Spoken word plats på Stora scenen för första gången. Föreställnignen livesändes. Medverkade gjorde Timbuktu, Kristian Lundberg, Niklas Mesaros, Tiffany Kronlöf och många fler. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Podcast: Samtal med rumänska dramatikerna Gianina Cărbunariu och Alina Nelega

Lyssna på två av Rumäniens mest omtalade dramatiker i ett samtal med Marc Matthiesen. Inspelat den 9 april 2014.

Serien Ny europeisk dramatik bjuder sedan 2010 in samtidsdramatiker för ett fördjupat samtal om teatern och scenkonstens roll i dagens Europa.

Patrick Modiano hyllades på Stora scenen

Dramaten hyllade traditionsenligt årets nobelpristagare i litteratur med en läsning på Stora scenen som livesändes via dramaten.se. Livesändningen går att se i efterhand.

Läs mer

Panelsamtal Johanna

Samtal i Marmorfoajén (därav akustiken) efter föreställning av Johanna på Dramatens Stora scen, med dramatikern Mirja Unge, regissören Jenny Andreasson och skådespelaren Nina Zanjani. Moderator: Magnus Florin, Dramatens chefdramaturg.

Publiksamtal om Vintersolstånd - Roland Schimmelpfennig och Staffan Valdemar Holm

Samtal efter föreställning av Vintersolstånd. Tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig samtalar med regissören Staffan Valdemar Holm. På engelska.

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen