Dramaten&

Dramaten& är en rubrik för konserter och performance, introduktioner och läsningar, samtal med skådespelare, samhällsdebatter och ny scenkonst. Se tidigare evenemang

Scenkonst

Kärleken kommer att skilja oss åt

Upplev Joy Divisions musik som en levande musikvideo. Sju av bandets låtar, översatta till svenska av författaren Sara Stridsberg, framförs och gestaltas på scen i en livemusikföreställning med visuella tolkningar.

Läs mer

Spoken word på Stora scenen

Poeter, rappare, skådespelare, musiker – alla har något att säga. Efter att ha fyllt Lejonkulan, Målarsalen och senast Lilla scenen är det dags för Spoken word att inta Stora scenen. Spoken word är ett forum där nya röster gör sig hörda, och tankar om nuet tar plats. Här finns inga rätt eller fel. Tillsammans lyfter vi varandra.

Läs mer
I shall not be entirely forgotten

I shall not be entirely forgotten

I shall not be entirely forgotten var en interaktiv soundwalkupplevelse för 12 personer, där minnen återskapades framför deltagarnas ögon. 

Läs mer

Konserter

Sång i blod

Basia Frydman tolkar sånger och texter av bland annat Lars Forssell, Léo Ferré, Jaques Prévert och Abraham Sutzkever.

Läs mer

Hyllade gruppen jj på Stora scenen

Den hyllade duon jj spelar på Dramatens stora scen den 27 december, med sällskap av gästartisterna, Lorentz, Yung Lean och Thaiboy Digital. Bandet blandar elektronisk pop med hip hop, r'n'b och en dos mystik.

Läs mer

Seinabo Sey gjorde succé på Stora scenen

Trots att Seinabo Sey inte har släppt mer än två singlar har hon redan gjort ett imponerande avtryck. Seinabo Sey, en av Sveriges hetaste unga artister, gjorde en unik spelning på Dramatens stora scen. 

Läs mer

En musikalisk hälsning från Karl-Oskar och Kristina

I Hemlängtan tar en liten ensemble ur Romeo & Julia Kören med oss på ett besök i Kristinas och Karl-Oskars musikaliska samtid. Musiken speglar det arv som svenskarna tog med sig från Sverige och den kultur de mötte i det nya landet. Spelas i den vackra miljön i Paulicaféet.

Läs mer

Aktuella nedslag

Jag vill leva jag vill dö i Sverige

Dramaten& har under året fokuserat på ämnet nationalism med en serie gästspel, samtal och en uppmärksammad temakväll. Den 8 september 2014 bjöd Dramaten in landets länsteatrar för att medverka i en livesänd föreställning med röster från hela landet. 

Se sändningen

Vad är egentligen en solidarisk handling?

Dramaten& fokuserar under hösten på temat solidaritet, med livesänd podcast, spoken word och ett gästspel av Mattias Anderssons hyllade Acts of Goodness från Backa Teater. Temat är en fortsättning på Dramaten&:s aktuella nedslag om ungdomsarbetslöshet, klass och nationalism.

Läs mer

Läsningar och samtal

Nobelläsning med Patrick Modiano

Dramaten hyllar traditionsenligt årets nobelpristagare i litteratur med en läsning på Stora scenen. 

Läs mer

Lunch - Poesi och Livemusik

Ta en paus med poesi på Dramaten. Höstens program utgår från de fyra elementen – jord, vatten, luft och eld. Program: Hannes Meidal och Tanja Lorentzon. Matig baguette och kaffe ingår.

Se program

Podcast: Samtal med rumänska dramatikerna Gianina Cărbunariu och Alina Nelega

Lyssna på två av Rumäniens mest omtalade dramatiker i ett samtal med Marc Matthiesen. Inspelat den 9 april 2014.

Serien Ny europeisk dramatik bjuder sedan 2010 in samtidsdramatiker för ett fördjupat samtal om teatern och scenkonstens roll i dagens Europa.

Om du ändå hade talat, Desdemona

Vad skulle Desdemona ha sagt till Otello den sista natten om hon fått möjlighet? Skulle dramat kanske fått en annan vändning? Den tyska författaren Christine Brückner låter Desdemona träda fram i full kraft och ge sin syn på Otellos svartsjuka. Gunnel Fred, skådespelare i Dramatens ensemble, framför Desdemonas monolog.

I samarbete med Operan. Starttid en timme innan föreställningen av Otello, längd 30 minuter

18, 21 mars, 23, 26 april, 5 maj 2014, Guldfoajén, Operan. Fri entré

Läs mer på Operan

Dramaten samarbetar med Stockholm Literature

Ett performance i form av ett annorlunda sällskapsspel, poesivandringar och läsningar. Den 24-26 oktober medverkar en rad Dramatenskådespelare på festivalen Stockholm Literature 2014 på Moderna Museet.

Se hela programmet på Moderna Museets webbplats
Britta G Hallqvist

En kväll med Britt G Hallqvist (1914-1997)

I år är det 100 år sedan Britt G Hallqvists födelse. Hennes stora verk som författare och översättare uppmärksammas på många sätt i hela Sverige under jubileumsåret – och Dramaten är med och hyllar hennes insatser som dramatiktolkare. Skådespelare från Dramatens ensemble framför scener från bland annat Shakespeares Hamlet, Goethes Faust och Peter Weiss Mordet på Marat. Magnus Florin presenterar. Medverkande: Gunnel Fred, Hannes Meidal, Melinda Kinnaman, Per Svensson

2 december kl 19.00, Lejonkulans foajé
Biljetter delas ut vid dörren kl 18.15

@dramatenoch

Få våra nyhetsutskick via e-post

Vill du få information om konserter, debatter, introduktioner, ny scenkonst och annat? Klicka här för att skicka e-post till Dramaten& och ange "Önskar nyhetsutskick" i ämnesraden.