Aktuellt

Fem frågor till tre komiker om humor

Fem frågor till tre komiker om humor

Vad är egentligen roligt? David Wiberg, Eric Stern och Sanna Sundqvist, aktuella med den kommande föreställningen Här kommer alla känslorna på en och samma gång, svarar på fem frågor om humor.

Läs intervjun
Prisregn över Dramaten

Prisregn över Dramaten

Det regnar priser över Dramatens medarbetare! Den 26 maj mottog regissören och dramatikern Mattias Andersson (aktuell med The Mental States of Sweden in Dance och Uppenbarelsen) ASSITEJ Artistic Excellence Award i Sydafrika, för sitt arbete med teater för unga. I samma vecka tilldelades koreografen Birgitta Egerbladh (aktuell med Bråttom bråttom) Ganneviksstipendiet och författaren Liv Strömquist och regissören Ada Berger, som också är Unga Dramatens konstnärliga ledare, fick årets Lena Nyman-pris för sitt samarbete med bland annat Liv Strömquist tänker på dig!. Tidigare i maj tilldelades regissören och dramatikern Jens Ohlin samt skådespelaren och dramatikern Hannes Meidal Svenska Dagbladets Thaliapris för Hamlet på Teater Galeasen, ett samarbete med Dramaten. Dessutom fick dramatikern, författaren, lyrikern och regissören Lars Norén, aktuell med Stilla liv, årets Selma Lagerlöfpris.

 

Dramaten&

Spoken Word – Oskar Hanska – Pulsen

Se och hör Oskar Hanskas dikt Pulsen från hösten 2016. Missa inte att ta del av fler dikter och uppträdanden från Spoken Words gångna säsonger.

Läs mer och se fler klipp

Spelkultur och kulturspel

Ett samtal om tv- och dataspel, teater och film – och om vad de olika kulturformerna kan lära av varandra.

Sorgpodden – Boel Andersson – 20 april

Lyssna på Sorgpodden med Boel Andersson från 20 april här! Sorgpodden, ett initiativ av Kristian Ramírez och Desirée Karlsson, är en plats där folk kan prata om sorg. En plats där andras berättelser kan inge tröst och hopp för den som sörjer, men också mod åt de som står bredvid.

Lyssna på fler Sorgpoddar här

Unga Dramaten

De sista vittnena

De sista vittnena

Till sin bok De sista vittnena sökte nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj upp överlevande som var barn under Andra världskriget i dåvarande Sovjetunionen. Hon bad dem berätta om sin tid under kriget. Dessa barndomsminnen förmedlas nu till nya generationer genom några av Dramatens äldre skådespelare.

Läs mer
Bråttom bråttom

Bråttom bråttom

Bråttom bråttom är en dansteaterföreställning om att vara barn när vuxna är på väg, har många måsten och tider att passa. Det finns så mycket att göra och upptäcka, men tiden räcker inte till. Man måste lägga på ett kol när man hellre vill kasta sten, sitta still och fantisera eller springa runt, runt, runt. För att inte tala om att hoppa i studsiga soffor.

Läs mer
Det blåser på månen

Det blåser på månen

En familjeföreställning om syskonkärlek och frihetsdrömmar i skuggan av krigets allvar. Ett sagoäventyr om behovet av att få vara den du är.

Läs mer

Bakom kulisserna

"Träden är viktiga för mig"

– Barbro Lindgren i samtal med Magnus Florin

Barbro Lindgren bor på Öland sedan femton år, på gården Ugglan utanför Glömminge, en knapp mil norr om bron. Dramatens chefdramaturg Magnus Florin ringde henne för ett samtal en dag i januari – samma dag som repetitionerna inleddes på Molnens bröder.

Läs intervjun här

Dramatens Instagram

Dramatens Instagram

Se spännande bilder från Sveriges nationalscen.

Följ Dramaten på Instagram
Kronlunds krönika

Kronlunds krönika

Dag Kronlund, Dramatens arkiv- och bibliotekschef, skriver några stycken om Dramatens restauranghistoria.

Läs mer